Oor die skadukant van Kaapstad

BENDES EN GEWELD

Oor die skadukant van Kaapstad

Met skole wat weens Covid-19 gesluit is en duisende ander jongmense wat geen kans het om werk te kry nie, word bendes vir die jeug al hoe aanlokliker. Uiteraard is dit ’n broeiplek vir geweld. Maar, sê DON PINNOCK, om die probleem werklik te verstaan moet ons in die agtergrond gaan delf.

EK het die volgende vertellings oor die lewe in Kaapstad jare gelede teëgekom en dit het hoekstene geword van my lang betrokkenheid by die onderwerp van stadsbendes. Dit verteenwoordig diverse, historiese oomblikke en stemmings in die geskiedenis van een van die mees gewelddadige stede ter wêreld. Dit het my laat besluit om Gang Town te skryf, in ’n poging om antwoorde te kry op vrae wat gestel word.

Die eerste beskrywing is deur die joernalis Brian Barrow wat in die 1960’s oor Distrik Ses geskryf het:

Kinders oral. Hulle skree, lag, fluit, terg, duik tussen ou manne se bene deur en hardloop tussen vinnig bewegende busse en motors wat hulle net-net mis, danksy hul vlugvoetigheid. Arm, ondervoede kinders, maar wat parmantig, vol selfvertroue, gelukkig en emosioneel geborge voel aan die boesem van hul somber omstandighede. Almal is lief vir hulle. Vir hulle, so wil dit voorkom, is elke volwassene op daardie straat net nog ’n moeder, nog ’n vader...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.