‘Meubels’ wat nié vir die apokalips bedoel is nie

JACKSON HLUNGWANI

‘Meubels’ wat nié vir die apokalips bedoel is nie

Die kunstenaar Jackson Hlungwani was die soort visioenêr wat hom in die Weste in ’n museum of gestig sou bevind het. In ander dele van die wêreld sou mense hom eerder as byna heilig beskou het. MARK GEVISSER gee ’n blik op sy profetiese visie wat ons aanspoor om opnuut oor ekologiese rampspoed te dink.

TOE ek ’n seun was wat in die tyd van apartheid in Johannesburg grootgeword het, het “natuur” vir my die denneplantasies beteken wat my pa aan die Oos-Transvaalse platorand bedryf het. Ek onthou ek was so 10 jaar oud toe ek kaalvoet oor die tapyt van dennenaalde gehardloop het in die bome se gefilterde lig – bome wat in ’n geometriese oneindigheid uitgestrek en my met groot ontsag gevul het. As ek nou terugdink, is die enigste ander soortgelyke kindertyd-ervaring vir my toe ek saam met my pa in die Groot Sinagoge in Wolmaransstraat gesit en na die gewelfde plafonne opgekyk het terwyl die kantor sing.

Hoewel die woud en sinagoge nie die goddelikheid in my ontlok het nie, het dit wel vir my my eerste gevoel vir volume en van my plek in ’n groter wêreld gegee. ’n Mensgemaakte een, natuurlik, want ek het geweet my pa het die bome geplant en dat hulle vir die Acme-saagmeule in die Sabie-vallei bestem was. Daar het ek met ’n ander soort ontsag gekyk hoe die stropende masjiene hulle van hul statigheid ontneem en in gebruiksvoorwerpe verander.

Die majesteit van die woud..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.