Afrikaanse musiek: Voëlvry of op hok? Die bytjies, die...

UIT DIE ARGIEF

Afrikaanse musiek: Voëlvry of op hok? Die bytjies, die blommetjies en big brother

Was daar in die vroeë 90's 'n sameswering om Afrikaanse musiek tussen die blommetjies en die bytjies te hou? HANNELI VAN STADEN het destyds, toe sy hierdie artikel vir Vrye Weekblad geskryf het, genoeg getuienis gehad om 'n sterk saak uit te maak dat die Afrikaner-establishment – die SAUK, die FAK en ander AK's soos die Nasionale Pers – hard gewerk het om ‘progressiewe' Afrikaanse musiek, die musiek wat soms ook sosiale kommentaar lewer, te onderdruk.

  • 06 April 2022
  • Mense & Kultuur
  • 18 min om te lees
  • artikel 7 van 8
  • Hanneli van Staden

SEDERT die opkoms van die sogenaamde “alternatiewe” kunstenaars is skerp vrae gevra oor die rol van Afrikaanse kultuurorganisasies soos die Federasie van Afrikaanse Kultuurverenigings (FAK) en die Afrikaanse Taal- en Kultuurvereniging (ATKV) in ligte Afrikaanse musiek. Met die FAK as die kulturele vleuel van die Broederbond word ’n politieke motief baie duidelik in die organisasies se bemoeienis met dié musiek.

Die motief is om te verhinder dat die sosiaal-politieke orde in Suid-Afrika bevraagteken word. Toe die alternatiewe kunstenaars dít begin doen, is die propagandamasjinerie dadelik ingespan om hulle verdag te maak. Instellings soos die SAUK, die FAK en die ATKV bevorder daarenteen tot elke prys ligte Afrikaanse musiek wat geen substantiewe inhoud het nie en glad nie ’n sosiaal-politieke bewussyn aanspreek nie.

Deur oor strande, seemeeue, swaeltjies, kalwerliefde en rugby te sing word die volk se aandag afgelei van sosiaal-politieke kwessies – wat veral in die huidige tydsgewrig in Suid-Afrika brandend aktueel is. So help ligte Afrikaanse musiek kunstenaars om ’n valse bewussyn onder Afrikaners te skep en bevorder...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.