KLEIN SATERDAG | Voorwaarts na Mars en 10 goeie rooies (en Minions)

DINGE WAT NIE NUUS IS NIE

KLEIN SATERDAG | Voorwaarts na Mars en 10 goeie rooies (en Minions)

Sweeftuie dalk op Mars ingespan, die beste merlots in die land is aangewys, troppe tienerseuns daag in deftige pakke klere en dasse by rolprentteaters op om Minions: The Rise of Gru te kyk, en Wikipedia is weird. Deur ANNELIESE BURGESS, ADRI KOTZÉ en WILLEM KEMPEN.

Voorwaarts, Mars

Daar is tans agt ruimtetuie in 'n wentelbaan om Mars, en drie voertuie wat op die oppervlak rondry om inligting in te samel. Maar vir die kritiek belangrike gedeelte tussenin is daar nog nie 'n effektiewe manier om die planeet te navigeer nie. Die beste oplossing tot dusver was Nasa se Ingenuity-helikopter, maar dié is aangewese op sonkrag wat batterye laai, en kan net sowat drie minute op 'n slag in die lug bly. Dit is ook nie in staat tot hoogtes van meer as 12 meter nie.

'n Baie beter oplossing, sê 'n span ingenieurs van die Universiteit van Arizona (https://news.arizona.edu/story/engineers-design-motorless-sailplane-mars-exploration), is 'n sweeftuig – dit kan teoreties die volop wind en termiese lae in Mars se atmosfeer as energiebronne gebruik en sodoende dae lank in die lug bly. Hul voorstel is pas in die vaktydskrif Aerospace (https://www.mdpi.com/2226-4310/9/6/306)gepubliseer...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.