Gupta-broers betrek by geldwassery vir internasionale dwelmbase

VERDOEMENDE GETUIENIS

Gupta-broers betrek by geldwassery vir internasionale dwelmbase

Die Gupta-broers Ajay en Atul is in ’n Amerikaanse hof betrek by die “skoonmaak” van miljoene Amerikaanse dollar vir een van die wêreld se berugste narko-smokkelaars, skryf JACQUES PAUW.


DIE name van die broers wat sinoniem met staatskaping in Suid-Afrika geword het, het in Oktober verlede jaar opgeduik in getuienis deur die berugte dwelmbaas Vijaygiri Anandgiri “Vicky” Goswami tydens 'n voorverhoor in die suidelike distrik van New York.
Goswami is 'n selferkende heroïen- en Mandrax-smokkelaar wat vir tye in Suid-Afrika gewoon het en onder meer by 'n moord in Soweto betrek word.
Die Amerikaanse regstelsel maak voorsiening vir 'n voorverhoor (grand jury) bestaande uit 12 tot 23 jurielede  wat getuienis onder eed en met geslote deure aanhoor om te besluit of iemand strafregtelik vervolg moet word. 'n Woordvoerder van die prokureur-generaal se kantoor in New York, James Margolin, het by navraag daarop gewys dat getuienis wat by so 'n verhoor gelewer word, vertroulik is.
'n Onberispelike bron het egter Goswami se getuienis oor die Guptas aan Vrye Weekblad bevestig.
Volgens Goswami se getuienis het die Gupta-broers die gewaste geld daarna in bankrekenings oor die wêreld heen gedeponeer.
Goswami is glo in 2013 deur 'n “ANC-intelligensie-persoon” aan die Gupta-vennoot Salim Essa voorgestel. Goswami het dié persoon geïdentifiseer as Thulani Dlomo, wat toe die hoof van die spesiale operasie-eenheid van die Staatsveiligheidsagentskap (SSA) was.
Dlomo, wat tot onlangs nog Suid-Afrika se ambassadeur in Japan was, maar teruggeroep is om verantwoording te doen oor beweerde bedrog en korrupsie waarby hy betrokke sou wees, is 'n vertroueling van oudpresident Jacob Zuma.
Die Sultan
Goswami het getuig Essa het hom daarna aan die Gupta-broers voorgestel. Hy het op sy beurt die broers in kontak gebring met Mohammed Asif Hafeez, wat in dwelmkringe as “Die Sultan” bekend staan.
Hafeez was vermoedelik die heroïenverskaffer aan die Akasha-sindikaat van Oos-Afrika, wat vanuit Mombasa in Kenia bedryf is. Goswami was die bestuurder van dié sindikaat, wat tonne heroïen, Mandrax en hasjisj oor die wêreld heen gesmokkel het. Baie van dié dwelms is deur Suid-Afrika gekanaliseer.
Goswami en die Akasha-broers, Baktash en Ibrahim, is in 2014 in Mombasa in hegtenis geneem ná 'n jaar lange operasie deur die Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA). Dit was nadat lede van die Akasha-sindikaat 99 kg van Hafeez se heroïen probeer verkoop het aan DEA-agente wat as Colombiaanse smokkelaars vermom was.
Die proses om die Akasha-broers aan die VSA uitgelewer te kry, het meer as drie jaar geneem en is gekenmerk deur regters wat nie opgedaag het nie, die knaende uitstel van die saak, en getuies en vertalers verdwyn het.
Die sindikaat het miljoene dollar bestee om Keniaanse amptenare om te koop en hul smokkelary het in dié tyd onverpoos voortgeduur. Die Keniane het die broers uiteindelik in 2017 in ʼn vliegtuig geboender en Amerika toe gevlieg.
Heroïen van “diamantgehalte"Die 58-jarige Hafeez, ʼn Pakistani van geboorte wat in Londen en Dubai gewoon het, is hierna in Londen in hegtenis geneem. Hy word beskryf as die wêreld se grootste handelaar in wit heroïen en het wyd gespog dat sy heroïen van “diamantgehalte” was.
Hy is onder meer ʼn bekende in polo- en sosiale kringe en is onlangs saam met prins William by 'n polo-dag afgeneem.
'n Aansoek vir Hafeez se uitlewering aan Amerika word tans in 'n Londense hof aangehoor.
Baktash en Ibrahim Akasha, wat saam met Goswami en Hafeez beskryf is as “misdadigers van epiese omvang”, is einde verlede jaar in ’n streekhof in New York skuldig bevind op 'n reeks aanklagte, onder meer sameswering om die 99 kg heroïen na Amerika te smokkel.
Goswami het ná sy aankoms in New York teen sy vennote gedraai en 'n sogenaamde “samewerkende getuie” geword. Hy het daarna voor die groot jurie teen Hafeez en die Akasha-broers getuig. In die proses het hy 'n menigte verdagtes in die operasies van die Akasha- en Hafeez-sindikate geïmpliseer, waaronder die Guptas. Van die Akashas se beweerde misdade sluit ook moord in.
Vrye Weekblad verneem dat die DEA en federale owerhede eers ná die saak teen Hafeez sal besluit of hulle ander partye – waaronder die Guptas – gaan ondersoek met die oog om hulle aan Amerika te laat uitlewer en te vervolg.
Guptas het glo dwelm-miljoene "gewas"
Goswami het in sy getuienis gesê Hafeez het 'n persoon of entiteit nodig gehad om sy dwelm-miljoene te “was”. Hy sê die Guptas het ingestem en oor die volgende paar jaar het hulle etlike miljoene Amerikaanse dollar vir Hafeez “skoongemaak” ten einde die misdadige oorsprong van die geld te verbloem.
Die Guptas het daarna die geld oorgeplaas na bankrekenings in onder meer Dubai, Luxemburg, Switserland en Spanje. Hulle sou waarskynlik 20% of 25% van die dwelmgeld as kommissie teruggehou het.
Volgens Goswami se getuienis het die Guptas aan hom gesê het dit was net 'n “kwessie van tyd” voordat hulle aanstellings by die Suid-Afrikaanse Reserwebank sou beheer, en ook dat hulle 'n kommersiële bank wou koop.
Die Amerikaanse Organized Crime and Corruption Project (OCCP) het verlede jaar bevind dat in die dekade tussen 2007 en 2017 die Guptas R4,5 biljoen deur die Bank of Baroda na oorsese bankrekenings gesmous het. Hulle het ook rekenings gehad by Nedbank, Absa en Standard Bank.
OCCP sê dokumente wys 'n “rykdom van agterdogtige transaksies” wat etlike opeenvolgende lenings insluit wat nie vir enige wetlike of besigheidsredes aangegaan is nie, maar bloot om die oorsprong van die geld te verdoesel. Enorme bedrae het byvoorbeeld sonder enige goeie rede in en uit Sahara Computers se rekeninge beweeg. 
OCCP sê Salim Essa, wat 'n direkteur en aandeelhouer in etlike van die Gupta-maatskappye is, was die finansiële argitek van die Gupta-sakeryk.
In 2016 het Suid-Afrika se finansiële intelligensiesentrum (FIC) 72 Gupta-transaksies met 'n waarde van sowat R6,8 biljoen as “agterdogtig” gerapporteer.
Heroïen en die Gupta-troueGoswami het ook in sy getuienis verwys na die berugte Gupta-troue by Sun City in April 2013 toe die familie trougaste met 'n gehuurde passasierstraler na Suid-Afrika gevlieg het wat op die Waterkloof-lugmagbasis geland het. Hafeez se trougeskenk aan die egpaar was volgens Goswami 5 kg “diamantgehalte” heroïen.Volgens nuusberigte het metropolisiebeamptes van Tshwane wat deur die Guptas as lyfwagte vir die trougaste gehuur is, glo videomateriaal gehad van 'n besending dwelms wat van die vliegtuig afgelaai is. Die beamptes het glo gedreig om dié videomateriaal openbaar te maak as die destydse aanklagte teen hulle nie laat vaar sou word nie.
Salim Essa het aan Vrye Weekblad ontken dat hy ooit vir Goswami ontmoet het of hom aan die Gupta-familie voorgestel het. Hy sê ook hy het nog nooit vir Thulani Dlomo ontmoet nie: “Ek is vol vertroue dat 'n objektiewe ondersoek sal bewys dat daar geen waarheid of meriete steek in die bewerings dat ek of lede van die Gupta-familie by enige onwettighede van dié individue of sindikate betrokke was nie.”Essa het bygevoeg dat dit onverskillig sou wees om enige waarde te heg aan die verseëlde en ongetoetste getuienis van 'n “veroordeelde” dwelmsmokkelaar. (Goswami is nog nie skuldig bevind nie.)Die Guptas kon nie vir kommentaar bereik word nie.Vrye Weekblad kon ook nie Dlomo vir kommentaar bereik nie, en 'n woordvoerder van die SSA, Mafokosi Lebohang, het gesê die ministerie van staatsveiligheid is nie in 'n posisie om kommentaar te lewer nie.

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos [email protected] of skakel 0860 52 52 00.

X