NOTA BENE | Die ANC bewe en die EFF lek lippe af

NOTA BENE | Die ANC bewe en die EFF lek lippe af

MAX DU PREEZ skryf oor die jeug wat Zambië se president uitgeskop gekry het, die Amerikaanse fiasko in Afghanistan, Floyd Shivambu se vingers in die koekblik, en Steve Hofmeyr wat sing oor kierankies wat braai.

DIE jeug van Zambië, meestal werkloos, het laas week in groot getalle gaan stem – en só pres. Edgar Lungu uit die kussings gelig.

Suid-Afrika se politieke kultuur en omstandighede verskil van dié in Zambië, maar dit moet nogtans die ANC ietwat onrustig stem – en die EFF hoop gee dat hulle in 2024 behoorlik deur die 10% plafon gaan breek en selfs die amptelike opposisie gaan word.

Soos in Suid-Afrika was die 18 tot 25-jariges in Zambië in die verlede baie traag om aan die demokratiese proses deel te neem. Die opposisieleier, Hakainde Hichilema van die United Party for National Development, het hulle suksesvol gemobiliseer en ontleders meen dit was die belangrikste rede waarom hy met meer as ’n miljoen stemme gewen het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X