Anthony Turton: ‘Elke probleem het ’n oplossing, selfs ...

WATERWYSER

Anthony Turton: ‘Elke probleem het ’n oplossing, selfs Suid-Afrika s’n’

Dr. Anthony Turton is een van Suid-Afrika se voorste waterwetenskaplikes. Veertien jaar gelede het hy gewaarsku dat ons weens swak bestuur op 'n waterramp afstuur. Die WNNR, waar hy toe gewerk het, het hom daaroor in die pad gesteek. ANNELIESE BURGESS het hom gevra of dit intussen beter gaan met die land se watersake. Die kort antwoord is (natuurlik) nee. Maar daar is ook verbasend baie goeie nuus in die wêreld van water.

DIT was destyds 'n groot drama – toe die WNNR sy mees senior NRF-geakkrediteerde wetenskaplike skors oor 'n voorlegging wat hy by 'n konferensie sou doen oor die benarde stand van Suid-Afrika se water-infrastruktuur. Die amptelike rede was “insubordinasie", maar eintlik, sê Turton, was dit 'n rookskerm om hom stil te maak oor navorsing wat hy na die uraanbedryf gedoen het. “Ja, dit het my loopbaan beëindig," sê Turton, “maar uiteindelik moes hulle my uitbetaal, en dit het weer ander deure oopgemaak."

Maar hy was reg. “Ons is in 'n baie diep krisis. Ons was soos die padda in die pot water wat nie agterkom wat gebeur nie totdat dit gebeur het."

Ons gesels op Zoom. Hy sit in kort moue op sy stoep in Port Shepstone. Die see wink in die verte. Langs hom is 'n groen plastiek-spuitbottel waarmee hy die honde spuit as hulle elke nou en dan te opgewonde raak en aan die blaf gaan...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.