×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Anthony Turton: ‘Elke probleem het ’n oplossing, selfs ...

WATERWYSER

Anthony Turton: ‘Elke probleem het ’n oplossing, selfs Suid-Afrika s’n’

Dr. Anthony Turton is een van Suid-Afrika se voorste waterwetenskaplikes. Veertien jaar gelede het hy gewaarsku dat ons weens swak bestuur op 'n waterramp afstuur. Die WNNR, waar hy toe gewerk het, het hom daaroor in die pad gesteek. ANNELIESE BURGESS het hom gevra of dit intussen beter gaan met die land se watersake. Die kort antwoord is (natuurlik) nee. Maar daar is ook verbasend baie goeie nuus in die wêreld van water.

DIT was destyds 'n groot drama – toe die WNNR sy mees senior NRF-geakkrediteerde wetenskaplike skors oor 'n voorlegging wat hy by 'n konferensie sou doen oor die benarde stand van Suid-Afrika se water-infrastruktuur. Die amptelike rede was “insubordinasie", maar eintlik, sê Turton, was dit 'n rookskerm om hom stil te maak oor navorsing wat hy na die uraanbedryf gedoen het. “Ja, dit het my loopbaan beëindig," sê Turton, “maar uiteindelik moes hulle my uitbetaal, en dit het weer ander deure oopgemaak."

Maar hy was reg. “Ons is in 'n baie diep krisis. Ons was soos die padda in die pot water wat nie agterkom wat gebeur nie totdat dit gebeur het."

Ons gesels op Zoom. Hy sit in kort moue op sy stoep in Port Shepstone. Die see wink in die verte. Langs hom is 'n groen plastiek-spuitbottel waarmee hy die honde spuit as hulle elke nou en dan te opgewonde raak en aan die blaf gaan...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X