‘Swanemeer’ en die hoop vir ’n swanesang vir Putin

RUSSIESE POLITIEK

‘Swanemeer’ en die hoop vir ’n swanesang vir Putin

Rusland se laaste onafhanklike en Kremlin-kritiese televisiestasie, TV Rain, het twee weke gelede sy uitsendings beëindig met Swanemeer, een van Pyotr Ilyich Tchaikovsky se bekendste balletkomposisies. Daarmee het die joernaliste ’n kragtiger boodskap aan die Russiese volk gestuur as wat enige nuusbulletin sou kon, skryf ERIKA GIBSON in die lig van die belangrike rol wat Swanemeer in die Russiese politieke geskiedenis speel. Dit het dikwels ’n volk se verdriet versinnebeeld, maar soms die belofte van ’n nuwe regeringsbestel aangekondig.

DOZHD, beter bekend as TV Rain, was een van ’n handjievol nuusplatforms in Rusland wat sedert sy ontstaan in 2010 verseg het om die knie te buig voor die land se magtige regering. Dit was ’n eerlike kanaal met die leuse “Gesprekke oor belangrike aangeleenthede met mense wat vir ons belangrik is”.

Terwyl die regering die media grootliks met ’n ystervuis beheer en daarmee saam die narratief wat aan die volk oorgedra word, was TV Rain die alternatiewe, onafhanklike stem. Maar weens die stasie se kritiek op die inval in Oekraïne het die regering op 1 Maart toegang tot die kanaal geblok.

Twee dae later het personeellede wat teen daardie tyd nog nie uit die land gevlug het nie, tydens ’n uitsending op YouTube uit die ateljee gestap...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.