‘Afrikaans word beslís geteiken’

NUWE SKOLEWET

‘Afrikaans word beslís geteiken’

Chris Klopper is die uitvoerende hoof van die Suid-Afrikaanse Onderwysersunie (SAOU), wat meer as 42,000 lede in 4,400 skole verteenwoordig. ANNELIESE BURGESS het met hom gesels oor die letsels van Covid, hoe goed Afrikaanse skole vaar, en sy diep bekommernis oor die voorgestelde wysings aan die Skolewet, wat die magte van ouers en beheerliggame aan bande gaan lê.

EK vang vir Chris net voor hy in Gqebera op die vliegtuig klim waar die SAOU se 28ste hoofde-simposium vandeesweek plaasgevind het. Daar is veral twee kwessies wat op die oomblik in die onderwyssektor knel en wat bespreek is deur die 782 skoolhoofde wat die simposium bygewoon het. 

Die eerste een gaan spesifiek oor toenemende regeringsdruk op Afrikaanse skole. Hoewel die SAOU allermins net wit en net Afrikaanse onderwysers verteenwoordig (20% van die lede is Engelssprekend en om en by ’n kwart is “lede van kleur”), is hulle wel die grootste verteenwoordiger van Afrikaanssprekende opvoeders, en dus is die voorgenome wysiging van die Skolewet (die sogenaamde Bela-wetsontwerp, oftewel Basic Education Laws Amendment Bill) om die toelatingsbeleid en taalbeleid van skole in die hande van die staat te sentraliseer, iets wat erg pla.

“Dit sal skole neem na ’n staatskool-bedeling waar die staat aan skole en gemeenskappe presies kan voorskryf wie by ’n skool mag wees en wie nie,” verduidelik Klopper. “En dan natuurlik wat die taal van onderrig moet wees, en dit sal die magte van ouers en beheerliggame heeltemal aan bande lê.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.