×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Grote genoom! SA betree die wêreld van genomiese ontleding

BLOUDRUK VAN DIE MENS

Grote genoom! SA betree die wêreld van genomiese ontleding

Suid-Afrika het pas die era van grootskaalse menslike genomika betree. Mense se volledige genetiese samestelling kan nou vir die eerste keer plaaslik gekarteer en ontleed word. Daar is ook planne om ’n verwysingsgenoom saam te stel sodat ons ons diverse samelewing se siektes beter kan verstaan, voorkom en genees, skryf ELSABÉ BRITS.

DIE eerste ses volledige genome van Suid-Afrikaners is pas vir die eerste keer op eie bodem in die Suid-Afrikaanse Mediese Navorsingsraad (SAMNR) se splinternuwe genomiese sentrum in Kaapstad gekarteer en word tans ontleed.

Dié laboratoriumsentrum van R7,7 miljoen is deur die SAMNR gebou. Die drie belangrikste masjiene, wat saam meer as R11,7 miljoen werd is, word deur die Chinese maatskappy BGI aan die instelling geleen.

’n Genoom is basies die genetiese bloudruk van ’n mens en verskaf die presiese boublokke en individuele stukkies van die legkaart waaruit jy bestaan. Die eerste ses genome wat eintlik net ’n toets vir die laboratorium is, kan dalk belangrike antwoorde verskaf.  ..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X