Grote genoom! SA betree die wêreld van genomiese ontleding

BLOUDRUK VAN DIE MENS

Grote genoom! SA betree die wêreld van genomiese ontleding

Suid-Afrika het pas die era van grootskaalse menslike genomika betree. Mense se volledige genetiese samestelling kan nou vir die eerste keer plaaslik gekarteer en ontleed word. Daar is ook planne om ’n verwysingsgenoom saam te stel sodat ons ons diverse samelewing se siektes beter kan verstaan, voorkom en genees, skryf ELSABÉ BRITS.

DIE eerste ses volledige genome van Suid-Afrikaners is pas vir die eerste keer op eie bodem in die Suid-Afrikaanse Mediese Navorsingsraad (SAMNR) se splinternuwe genomiese sentrum in Kaapstad gekarteer en word tans ontleed.

Dié laboratoriumsentrum van R7,7 miljoen is deur die SAMNR gebou. Die drie belangrikste masjiene, wat saam meer as R11,7 miljoen werd is, word deur die Chinese maatskappy BGI aan die instelling geleen.

’n Genoom is basies die genetiese bloudruk van ’n mens en verskaf die presiese boublokke en individuele stukkies van die legkaart waaruit jy bestaan. Die eerste ses genome wat eintlik net ’n toets vir die laboratorium is, kan dalk belangrike antwoorde verskaf.  ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.