×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Só word die staat se mag weggekalwe

MIDDELPUNTVLIETEND

Só word die staat se mag weggekalwe

Vergeet van “net soos Zimbabwe” - “soos die DRK” kan ook ons voorland wees, skryf ISMAIL LAGARDIEN. In so 'n scenario raak middelpuntvlietende magte in ’n oorlog met die sentrale regering gewikkel, en in Suid-Afrika is daar 'n paar kommerwekkende aanduidings dat dit op die lange duur nie heel onmoontlik is nie.

IN sommige kringe word altyd in fluisterstemme vertel dat Suid-Afrika op pad is om “net soos Zimbabwe” te word. Ek het nog nooit saamgestem nie. Pleks daarvan wonder ek oor die moontlikheid dat Suid-Afrika dalk iets soortgelyks deurgaan as wat in plekke soos die Demokratiese Republiek van die Kongo (DRK) gebeur het.

Laat ons dit duidelik stel: Suid-Afrika is nié ’n mislukte staat nie. Volgens konvensionele maatstawwe, tipies dié van die Wêreldbank of Europese alademici, staan Suid-Afrika nog, veral vergeleke met byvoorbeeld Somalië, of Liberië in die 1990’s.

Nogtans is daar kommerwekkende voorbodes; en ooreenkomste – weliswaar baie gering in omvang – tussen die onderliggende spanning in Suid-Afrika en dit wat aan die gebeur is in plekke soos Afganistan, of Sirië, en veral die DRK, waar middelpuntvlietende magte in ’n oorlog met die sentrale regering gewikkel is en sekere dele van die land oorgeneem het. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.