Die voordeel van diverse ysters selfs as die ekonomiese vuur ...

SA SE GELDSAKE

Die voordeel van diverse ysters selfs as die ekonomiese vuur koud brand

Dit is reg om te droom van ’n land waar elke kind met ’n tablet in die hand skool toe gaan en waar Suid-Afrika aan die voorpunt van tegnologiese vooruitgang is. Maar vir tyd en wyl moet ons ook toesien dat sektore soos die landbou en die mynwese gekoester word om hul volle potensiaal te verwesenlik, skryf HUGO PIENAAR.

OP die eerste oogopslag sou ’n mens sê die Suid-Afrikaanse sitrusbedryf, die plaaslike goudmynbedryf en die media- en IT-reus Naspers het min gemeen. Maar dié drie is voorbeelde (daar mag ook ander gevalle wees) van sektore of maatskappye wat in die huidige Covid-19-krisistyd relatief gesproke beter vaar.

Interessant, en belangrik, is om op te let hoe divers die voorbeelde is. Dit beklemtoon weer eens dat ’n gediversifiseerde ekonomie lande kan help om die ergste storms te trotseer.

Glo dit of nie, maar teen rondom R3,000 het die aandeelprys van Naspers sedert die begin van die jaar reeds met amper ’n derde in waarde toegeneem. Hoewel produksie erg geknou is weens die grendelstaat, het die winsgewendheid van Suid-Afrikaanse goudmaatskappye die hoogte in geskiet. Die winsbonanza is as gevolg van ’n rekord nominale goudprys van rondom $2,000 per fynons. Tesame met ’n rand-dollarwisselkoers wat nagenoeg 13% swakker is vergeleke met dieselfde tyd verlede jaar, het die inkomste (in rand) vir elke ons goud wat uit die grond gehaal word drasties gestyg...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.