Die voordeel van diverse ysters selfs as die ekonomiese vuur...

SA SE GELDSAKE

Die voordeel van diverse ysters selfs as die ekonomiese vuur koud brand

Dit is reg om te droom van ’n land waar elke kind met ’n tablet in die hand skool toe gaan en waar Suid-Afrika aan die voorpunt van tegnologiese vooruitgang is. Maar vir tyd en wyl moet ons ook toesien dat sektore soos die landbou en die mynwese gekoester word om hul volle potensiaal te verwesenlik, skryf HUGO PIENAAR.

OP die eerste oogopslag sou ’n mens sê die Suid-Afrikaanse sitrusbedryf, die plaaslike goudmynbedryf en die media- en IT-reus Naspers het min gemeen. Maar dié drie is voorbeelde (daar mag ook ander gevalle wees) van sektore of maatskappye wat in die huidige Covid-19-krisistyd relatief gesproke beter vaar.

Interessant, en belangrik, is om op te let hoe divers die voorbeelde is. Dit beklemtoon weer eens dat ’n gediversifiseerde ekonomie lande kan help om die ergste storms te trotseer.

Glo dit of nie, maar teen rondom R3,000 het die aandeelprys van Naspers sedert die begin van die jaar reeds met amper ’n derde in waarde toegeneem. Hoewel produksie erg geknou is weens die grendelstaat, het die winsgewendheid van Suid-Afrikaanse goudmaatskappye die hoogte in geskiet. Die winsbonanza is as gevolg van ’n rekord nominale goudprys van rondom $2,000 per fynons. Tesame met ’n rand-dollarwisselkoers wat nagenoeg 13% swakker is vergeleke met dieselfde tyd verlede jaar, het die inkomste (in rand) vir elke ons goud wat uit die grond gehaal word drasties gestyg...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.