’n Onvoltooide herstel – en hier kom die tweede Covid-golf

WEES VERSIGTIG IN FEESTYD

’n Onvoltooide herstel – en hier kom die tweede Covid-golf

Met ’n tweede Covid-19-vlaag die grootste risiko vir volhoubare ekonomiese herstel, moet omsigtigheid die wagwoord vir die vakansietyd wees, skryf HUGO PIENAAR.

DIE goeie nuus dat die Suid-Afrikaanse ekonomie in die derde kwartaal van 2020 met meer as verwag teruggespring het, het nie eens kans gehad om behoorlik in te sink nie toe die onrusbarende – hoewel nie heeltemal onverwagse nie – nuus kom dat die land amptelik ’n tweede vlaag van Covid-19 ervaar. Die mallemeule van goeie en slegte nuus beklemtoon maar net weer dat voordat ’n entstof nie wyd in Suid-Afrika beskikbaar is nie, die ekonomiese herstel met stampe en stote gepaard sal gaan.

Soos die geval met die historiese BBP-inkrimping in die tweede kwartaal is die bekendstelling van ’n ongekende terugspring in ekonomiese aktiwiteit (gemeet aan BBP) in die derde kwartaal met ’n verskeidenheid van kwinkslae en interpretasies begroet. Seker een van die vreemdste reaksies op sosiale media was dat die stewige kwartaal-op-kwartaal-toename van 13.5% nie as ’n herstel beskou moet word nie. Dit is kwansuis omdat die ekonomie steeds met nagenoeg 6% gekrimp het vergeleke met dieselfde kwartaal in 2019.

Dit is inderdaad so dat ondanks die mooi toename in die derde kwartaal, die omvang van totale ekonomiese aktiwiteit steeds 6% minder was as in die ooreenstemmende tyd verlede jaar. Ons moet nietemin onthou in die tweede kwartaal van 2020 toe ons die felste (drakoniese is waarskynlik ’n beter beskrywing) inperkingsmaatreëls ervaar het, het die ekonomie met ’n reuse 17.5% teenoor dieselfde kwartaal in 2019 gekrimp. Derhalwe het die tempo van jaar-op-jaar-daling wesenlik in die derde kwartaal verlangsaam...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.