Roaring Kitty lei die gepeupel en bestorm Wall Street se Bastille

GAMESTOP, REDDIT EN ROBINHOOD

Roaring Kitty lei die gepeupel en bestorm Wall Street se Bastille

Hoe het dit gebeur dat GameStop, ’n sukkelende Amerikaanse kleinhandelaar, ’n paar van Wall Street se Blinkste Stefaanse biljoene dollar aan verliese gekos het? En waarom het almal van Elon Musk tot Anthony Scaramucci ’n eiertjie daaroor te lê? WILLEM KEMPEN verduidelik.

Wie en wat is die hoofspelers in dié Ware Lewensdrama?

Eerstens: GameStop, ’n handelaar in videospeletjies wat eens ’n alledaagse gesig in Amerikaanse strip malls was, maar die laaste jare al hoe meer van sy besigheid aan digitale verkope moes afstaan. Die besigheid, wie se aandele op die New Yorkse Effektebeurs genoteer is, het in die jaar vóór die pandemie reeds ’n verlies van byna $500 miljoen gely. Toe kom verlede jaar se inperkings, en baie van GameStop se meer as 5,000 takke kon vir lank glad nie sake doen nie. Die einde was in sig vir dié besigheid wat reeds sedert 1984 bestaan.

Tweedens: Skansfondse (https://www.investopedia.com/terms/h/hedgefund.asp) (“hedge funds”), wat aanvanklik só genoem is omdat hulle die waarde van die aandele in ’n langtermyn-portefeulje beskerm of verskans het deur onder meer die kortverkoop van dieselfde of ander aandele...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.