Roaring Kitty lei die gepeupel en bestorm Wall Street se Bastille

GAMESTOP, REDDIT EN ROBINHOOD

Roaring Kitty lei die gepeupel en bestorm Wall Street se Bastille

Hoe het dit gebeur dat GameStop, ’n sukkelende Amerikaanse kleinhandelaar, ’n paar van Wall Street se Blinkste Stefaanse biljoene dollar aan verliese gekos het? En waarom het almal van Elon Musk tot Anthony Scaramucci ’n eiertjie daaroor te lê? WILLEM KEMPEN verduidelik.

Wie en wat is die hoofspelers in dié Ware Lewensdrama?

Eerstens: GameStop, ’n handelaar in videospeletjies wat eens ’n alledaagse gesig in Amerikaanse strip malls was, maar die laaste jare al hoe meer van sy besigheid aan digitale verkope moes afstaan. Die besigheid, wie se aandele op die New Yorkse Effektebeurs genoteer is, het in die jaar vóór die pandemie reeds ’n verlies van byna $500 miljoen gely. Toe kom verlede jaar se inperkings, en baie van GameStop se meer as 5,000 takke kon vir lank glad nie sake doen nie. Die einde was in sig vir dié besigheid wat reeds sedert 1984 bestaan.

Tweedens: Skansfondse (https://www.investopedia.com/terms/h/hedgefund.asp) (“hedge funds”), wat aanvanklik só genoem is omdat hulle die waarde van die aandele in ’n langtermyn-portefeulje beskerm of verskans het deur onder meer die kortverkoop van dieselfde of ander aandele...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.