KITSKENNIS | Op soek na Gouelokkies-inflasie

KLINK SLIM OM DIE BRAAIVLEISVUUR

KITSKENNIS | Op soek na Gouelokkies-inflasie

In feëverhaal-terme is inflasie nie soseer ’n monster wat iewers in ’n bos skuil nie, maar ’n Gouelokkies-verskynsel waarvan ons nie te veel en ook nie te min wil hê nie, skryf WILLEM KEMPEN.

IN nuusberigte sien ons dikwels vreesaanjaende terme soos “weghol-inflasie” en “inflasiemonster”. Dan is dit nie lank nie of ons begin praat oor kruiwaens vol banknote om ’n brood in Weimar-Duitsland te kon koop, of die banknoot in ons noordelike buurstaat wat 100 triljoen Zimbabwiese dollar werd was (dit wil sê: feitlik niks).

Eenvoudig gestel is inflasie (https://www.investopedia.com/terms/i/inflation.asp) wat gebeur wanneer die geldvoorraad in ’n ekonomie vinniger toeneem as wat die handelswaarde van goedere en dienste toeneem. Te veel geld, te min dinge om daarmee te koop.

Die uitdaging is om die regte balans te vind. Nou weer met pres. Joe Biden se massiewe stimulusprogram vir die VSA word gevrees dat dit die balans kan versteur; dat inflasie buite beheer kan raak as soveel geld in ’n kort tydjie in die ekonomie gepomp word...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.