×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Covid bring ook wenners en presteerders tussen al die skade en ...

PANDEMIE-EKONOMIE:

Covid bring ook wenners en presteerders tussen al die skade en verlies

Sommige sektore van die ekonomie kon munt slaan uit die Covid-pandemie, en sal moontlik selfs daarná aanhou presteer. Ander, soos die toerismesektor, kan nie wag dat die nagmerrie tot 'n einde kom nie, skryf HUGO PIENAAR.

MET die oorhoofse ekonomie (gemeet aan die bruto binnelandse produk, of BBP) wat in 2020 die grootste jaarlikse inkrimping (-7% in reële terme) sedert 1920 ervaar het, is dit nie met die eerste oogopslag duidelik dat daar ook sektore was wat voordeel uit die Covid-19-tragedie getrek het nie. Die meeste sektore het erg gesukkel, maar daar was wel ’n paar wat goed gevaar en selfs geblom het. Namate ons daaglikse lewe oor tyd weer terugkeer na iets wat nader is aan die situasie voor die pandemie, sal daar weer ander wenners en verloorders wees.

Die Reserwebank het vandeesweek in sy tweejaarlikse monetêre beleidsoorsigdokument die verwagting herhaal dat die ekonomiese herstel waarskynlik K-vormig gaan wees. Sekere sektore gaan langer neem om te herstel as ander. 

Statistieke Suid-Afrika (SSA) meet die ekonomiese aktiwiteit van 10 oorhoofse sektore van die ekonomie, naamlik landbou, mynbou, vervaardiging, elektrisiteit en water, konstruksie, handel (klein- en groothandel), vervoer en kommunikasie, finansiële dienste (banke, die eiendomsmark en ander dienste), regeringsdienste en persoonlike dienste (soos haarkappers). Binne dié hoofsektore is ’n hele klomp subsektore...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.