Die dilemma van bosverdigting: As doringbome bos gaan

KAP DIT UIT

Die dilemma van bosverdigting: As doringbome bos gaan

In baie dele van Suid-Afrika groei daar deesdae al hoe meer bome en al hoe minder gras. Hierdie “bosindringing” is ’n kopseer vir boere, want dit verminder weiding. Te veel boskasies belemmer ook wildkyk en verdring sommige dier- en plantspesies. Wat is die oorsake van dié probleem en wat kan daaromtrent gedoen word? PIETER BOTHA kom agter die kap van die byl.

DAAR is deesdae te veel bos in die Bosveld. Bome en struike staan ook al hoe digter in groot dele van die Laeveld, KwaZulu-Natal, Noord-Kaap en Oos-Kaap. Hierdie toename van inheemse struike en bome in savanne- en grasveldgebiede staan bekend as “bosverdigting” of “bosindringing”.

Dit is sleg vir boere se beursies, ekotoerisme én biodiversiteit. Ongeveer 7 miljoen hektaar van Suid-Afrika word deur bosverdigting geraak. Doringbome is die grootste sondaars. Maar moenie húlle verkwalik nie; dit is meestal deur die mens se toedoen dat dié bome so oorvat.

“Party gebiede is so dig toe dat daar nie eens beeste kan deurloop nie,” vertel prof. Klaus Kellner van die Noordwes-Universiteit se skool vir biologiese wetenskappe. Hy is ’n kenner van bosverdigting en adviseer ook die regering oor die bestuur van die probleem...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.