Die dilemma van bosverdigting: As doringbome bos gaan

KAP DIT UIT

Die dilemma van bosverdigting: As doringbome bos gaan

In baie dele van Suid-Afrika groei daar deesdae al hoe meer bome en al hoe minder gras. Hierdie “bosindringing” is ’n kopseer vir boere, want dit verminder weiding. Te veel boskasies belemmer ook wildkyk en verdring sommige dier- en plantspesies. Wat is die oorsake van dié probleem en wat kan daaromtrent gedoen word? PIETER BOTHA kom agter die kap van die byl.

DAAR is deesdae te veel bos in die Bosveld. Bome en struike staan ook al hoe digter in groot dele van die Laeveld, KwaZulu-Natal, Noord-Kaap en Oos-Kaap. Hierdie toename van inheemse struike en bome in savanne- en grasveldgebiede staan bekend as “bosverdigting” of “bosindringing”.

Dit is sleg vir boere se beursies, ekotoerisme én biodiversiteit. Ongeveer 7 miljoen hektaar van Suid-Afrika word deur bosverdigting geraak. Doringbome is die grootste sondaars. Maar moenie húlle verkwalik nie; dit is meestal deur die mens se toedoen dat dié bome so oorvat.

“Party gebiede is so dig toe dat daar nie eens beeste kan deurloop nie,” vertel prof. Klaus Kellner van die Noordwes-Universiteit se skool vir biologiese wetenskappe. Hy is ’n kenner van bosverdigting en adviseer ook die regering oor die bestuur van die probleem...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.