Suurstofskaarste in die see: as die visse nie asem kry nie

DIEP IN DIE MOEILIKHEID

Suurstofskaarste in die see: as die visse nie asem kry nie

Daar is al hoe minder suurstof in die see. Dit is slegte nuus vir meer as net jou gunsteling-seekosgereg – noodsaaklike siklusse in die oseane word ontwrig. Is hierdie suurstofverarming die mensdom se skuld en kan ons iets daaromtrent doen? vra PIETER BOTHA.

’N MENS dink nie aldag daaraan dat daar suurstof in seewater is nie. Dit is immers waarvoor visse kieue het – om opgeloste O2 uit die water op te neem. Die lewe in die see is net so afhanklik van hierdie opgeloste suurstof as wat landdiere van suurstof in die lug is. Haaie, mossels, korale, seekomkommers – almal sukkel as daar te min suurstof in die water is. (Terloops, die O-atoom in H2O is natuurlik deel van die watermolekules self en nie beskikbaar vir respirasie nie.)

Wêreldwyd is die see se suurstofvlakke besig om te daal. Die afgelope 50 jaar het die oseane omtrent 2% van hul suurstof verloor. In dié tyd het die aantal dele met suurstoftekorte ook baie toegeneem, in die oopsee én langs die kus. Hierdie veranderings word grotendeels deur mense veroorsaak.

Dit vind plaas omdat ons die see se temperatuur laat styg en te veel nutriënte soos stikstof in die water laat beland. Wetenskaplikes het eers in die afgelope dekade regtig besef hoe groot hierdie suurstofprobleem is en die kwessie is steeds nie eintlik onder die publiek bekend nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.