Die ander kant van die spektrum

OUTISME

Die ander kant van die spektrum

Hulle kind is blerrie stout, het die Harmse-egpaar gehoor oor hulle eersgeborene. Hulle moet die kind maniere leer. En wanneer sy andersheid al hoe meer opvallend word en hulle die nuwe vyandige wêreld van Die Boelie ontdek, skryf JJJ HARMSE in een van twee artikels in ons spesiale fokus op outisme, kom daar ’n knak in jou siel.

EK dink ek moet iewers in ’n gemeenskapsaal of ’n plek, op ’n ongemaklike harde stoeltjie, in ’n kringetjie mense gaan sit. Dan sal ek my hand kan opsteek: “Hallo julle, my naam is JJ en my seun is outisties,” dan kan die mense my help, of ten minste móét hulle dan luister.

My seun is outisties. Hy was eers ’n Asperger, maar dié term het in onbruik verval. Heel aan die begin was hy net ’n klein seuntjie met geweldig verwarde ouers omdat hy “anders” was. ’n Andersheid waarop ons nie die vinger kon plaas nie – om die waarheid te sê, niemand kon nie. ’n Andersheid wat hom van baie beroof het – maatjies en veral simpatieke onderwysers. Hy is nie dom nie, maar het om verskeie redes geweldig op skool gesukkel. Eindelik is hy een jaar in die laerskool, met baie drama gepaard, teruggehou.

Elke moontlike terapie op hierdie ronde aarde kon weinig aan hom verander. Dit het slegs by hom ’n blywende weersin in enige soort spreekkamer veroorsaak, maak nie saak hoeveel kleure en prentjies op die mure geverf is of hoe vriendelik die tannie was nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.