Niemand ly aan outisme nie

OP DIE SPEKTRUM

Niemand ly aan outisme nie

Ja, geen mens kan aan outisme LY nie, want dit is nie 'n siekte nie. Dit kan nie genees word nie. Hierdie is maar een van die wanopvattings en nog een van die maniere waarop mense dié neuro-ontwikkelingsversteuring verkeerd verstaan, skryf NICI HARMSE.

DIT was 'n onsmaaklike voorval 'n paar weke gelede. 'n Outistiese 11-jarige seun en sy ma het by 'n vulstasie in Newcastle, KwaZulu-Natal, stilgehou. Die seun het dringend 'n badkamer nodig gehad, en omdat hy uiters gevoelig vir reuke is, wou hy nie die openbare badkamer gebruik nie.

Vir omstanders het dit dalk na 'n ongemanierde, onbeheersde en ongedissiplineerde stout kind gelyk wat toe sy klere in die openbaar uittrek en langs 'n motor urineer. Maar dit sou suiwer onkunde wees, soos die vulstasiebestuurder wat glo gevra (https://maroelamedia.co.za/nuus/sa-nuus/ma-vra-begrip-vir-outisme-na-vulstasie-voorval/) het of die reeds getraumatiseerde kind “reg in die kop" is en hom verder verneder het.

Ek is 'n ma van 'n seun van 23 wat 'n Asperger is. Dié term, wat verwys na outiste wat “hoogs funksionerend" is en genoem is na die Oostenrykse sielkundige en pediater Hans Asperger, het in onbruik geraak en daar word eerder na mense op die “outistiese spektrum” verwys. Maar “outisme" is steeds 'n gelaaide term wat baie mense ongemaklik laat voel – en hulle onkunde daaroor vererger die ongemak...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.