Die pad tussen Hogsback en Keiskammahoek

'N STORIE MET 'N KLANKBAAN

Die pad tussen Hogsback en Keiskammahoek

Dis ’n pad in die Oos-Kaap wat twee kontrasterende wêrelddele verbind, skryf ANDRIES BEZUIDENHOUT. Aan die een kant is die deel wat aan die plaaslike en internasionale toerismebedryf bekend is, en aan die ander kant ’n vervalle deel, maar waar openbare werke besig is om aan mense ’n inkomste te bied deur uitgebreide programme. Dié projekte ondersteun onder meer groentetuine in gemeenskappe en lei mense op om op ’n ekologies verantwoordelike manier te bou.

EEN van Suid-Afrika se asemrowendste paaie loop tussen Hogsback en Keiskammahoek. As jy van Hogsback se kant af ry, is dit ’n grondpad wat al met die Amatolaberge se kontoere langs kruip, deur inheemse woude en denneplantasies koes, dan met die Wolfrivier se vallei langs, verby eeuoue nedersettings en die Sandile-dam, tot jy uiteindelik in die dorpie Keiskammahoek aankom.

Hogsback is aan die Suid-Afrikaanse en internasionale toerismebedryf bekend. Daar is ’n aantal hotelle en gastehuise, ’n jaarlike tuinbouskou waartydens privaat tuine aan asalea-entoesiaste oopgestel word, paaie vir bergfietse en skouspelagtige vistas van Oos-Kaapse landskappe wat die dorp omring.

Keiskammahoek is minder bekend, meer afgeleë. Die vervalle dorpie word deur berge omring, dis mistig, die plantegroei is welig en selfs in die winter meestal groen. Soos baie plekke in die Oos-Kaap, het Keiskammahoek ook ’n ander naam, in hierdie geval Qoboqobo – ’n lekker manier om die Xhosatalige tongklap net agter die voortandverhemelte te oefen...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.