Die pad tussen Hogsback en Keiskammahoek

'N STORIE MET 'N KLANKBAAN

Die pad tussen Hogsback en Keiskammahoek

Dis ’n pad in die Oos-Kaap wat twee kontrasterende wêrelddele verbind, skryf ANDRIES BEZUIDENHOUT. Aan die een kant is die deel wat aan die plaaslike en internasionale toerismebedryf bekend is, en aan die ander kant ’n vervalle deel, maar waar openbare werke besig is om aan mense ’n inkomste te bied deur uitgebreide programme. Dié projekte ondersteun onder meer groentetuine in gemeenskappe en lei mense op om op ’n ekologies verantwoordelike manier te bou.

EEN van Suid-Afrika se asemrowendste paaie loop tussen Hogsback en Keiskammahoek. As jy van Hogsback se kant af ry, is dit ’n grondpad wat al met die Amatolaberge se kontoere langs kruip, deur inheemse woude en denneplantasies koes, dan met die Wolfrivier se vallei langs, verby eeuoue nedersettings en die Sandile-dam, tot jy uiteindelik in die dorpie Keiskammahoek aankom.

Hogsback is aan die Suid-Afrikaanse en internasionale toerismebedryf bekend. Daar is ’n aantal hotelle en gastehuise, ’n jaarlike tuinbouskou waartydens privaat tuine aan asalea-entoesiaste oopgestel word, paaie vir bergfietse en skouspelagtige vistas van Oos-Kaapse landskappe wat die dorp omring.

Keiskammahoek is minder bekend, meer afgeleë. Die vervalle dorpie word deur berge omring, dis mistig, die plantegroei is welig en selfs in die winter meestal groen. Soos baie plekke in die Oos-Kaap, het Keiskammahoek ook ’n ander naam, in hierdie geval Qoboqobo – ’n lekker manier om die Xhosatalige tongklap net agter die voortandverhemelte te oefen...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.