Tabak: ’n Storie van oor die 12,000 jaar

WAAR 'N ROKIE TREK

Tabak: ’n Storie van oor die 12,000 jaar

Silla. Entjie. Siggie. Tabak is dié een plant onder al die verslawendes wat die mees kritieke sosiale, historiese en ekonomiese impak gehad het. Dit het troos verskaf tydens oorloë en slawerny onderhou. Mense het dit gesnuif, gerol en gekou tot binne-in die sexy fliekadvertensies van St. Tropez en die Camel Man se ruwe manlikheid. ELSABÉ BRITS skryf oor Nicotiana tabacum.

MY oupa Hans het tabak gesnuif. Met groot omhaal sou hy sy silwersnuifblikkie uit sy baadjiesak haal en dan ’n knippie snuif op sy groot, growwe duim se kneukel sit en dit diep in sy harige neusgat optrek. Dan kom die volgende neusgat aan die beurt. Soms is dit gevolg deur ’n rammelende boere-nies. Dan wikkel hy sy sakdoek uit om twee keer oor sy neus te vee. 

Ek het geboei na die ritueel gesit en staar en gegril.

Baie keer het stukkies snuif op sy bolip of net onder sy neusgat bly sit. As dit dan tyd was vir ’n koebaai- of hallosoen het jy dit maar met styf toegeknypte oë gedoen en vinnig jou mond afgevee. ..

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.