Depressie: MOENIE die pille weggooi voor jy hier gelees het nie!

VRAE OOR ANTIDEPRESSANTE

Depressie: MOENIE die pille weggooi voor jy hier gelees het nie!

’n Nuwe studie deur navorsers aan die University College London (UCL) maak opslae omdat dit die wyd aanvaarde aanname bevraagteken dat depressie deur ’n chemiese wanbalans in die brein veroorsaak word – en spesifiek deur ’n tekort aan serotonien. ILSE BIGALKE het dr. Petrus Steyn, psigiater verbonde aan die departement psigiatrie by die Universiteit Stellenbosch, gevra wat ons hiervan moet maak.

“THE serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence” deur prof. Joanna Moncrieff, senior kliniese lektor in psigiatrie, en dr. Mark Horowitz, kliniese navorsingsgenoot in psigiatrie, is ’n sambreeloorsig van 17 ander wetenskaplike studies wat die sogenaamde serotonien-teorie van depressie bevraagteken. Kan jy die belangrikste bevindinge toelig?

PS: Ten eerste moet mens noem dat daar geen algemeen aanvaarde “serotonien-teorie van depressie” is soos die titel van die studie wil aandui nie. Daar is wel ’n monoamien-teorie van depressie wat handel oor die rol van die hormone serotonien, dopamien en noradrenalien in depressiewe siekte.

Daar is baie min wetenskaplikes of psigiaters wat ernstig glo dat hierdie teorie die enigste of selfs belangrikste verklaring vir depressie bied. Dit bied hoogstens ’n verklaring vir ’n element van depressie of ’n verklaring vir sekere pasiënte se depressie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.