Oor dekadente woorde soos moesiesdoos, kapater en polfyntjie

NOTISIE UIT DIE KLUBHUIS

Oor dekadente woorde soos moesiesdoos, kapater en polfyntjie

Wat 'n ryke taal het ons nie, skryf MARGARETE HEESE. Ons moet haar toelaat om voortdurend na gelang van haar gebruikers se behoeftes te verander – tog moet ons antieke woordeskat behoue bly.

  • 16 April 2021
  • Klubhuis
  • 8 min om te lees
  • Artikel 23 van 29
  • Margarete Heese

AS taalliefhebber en -praktisyn lees ek woordeboeke met dieselfde oorgawe as wat ek Deon Meyer se nuutste speurroman lees. Want ek kan my so verwonder aan die trefkrag van 'n enkele woord, aan sy herkoms, die klanke wat hom sêbaar maak of sy morfologiese samestelling.

By geleentheid het 'n vriendin my genooi om by haar te gaan koffie drink. Op pad stop ek gou by die poskantoor vir die nuwe HAT (Handwoordeboek van die Afrikaanse taal) wat ek bestel het. Sonder 'n tikkie selfbeheersing skeur ek die verpakkingsmateriaal onwerdig af.

Om en by twintig minute later ruk die gelui van 'n selfoon my terug na die beperkte binneruimte van my motor. Dit is my vriendin wat wil weet of ek nog oorkom; sy is nie gewoond daaraan dat ek laat is nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.