Oor dekadente woorde soos moesiesdoos, kapater en polfyntjie

NOTISIE UIT DIE KLUBHUIS

Oor dekadente woorde soos moesiesdoos, kapater en polfyntjie

Wat 'n ryke taal het ons nie, skryf MARGARETE HEESE. Ons moet haar toelaat om voortdurend na gelang van haar gebruikers se behoeftes te verander – tog moet ons antieke woordeskat behoue bly.

  • 16 April 2021
  • Klubhuis
  • 8 min om te lees
  • artikel 23 van 29
  • Margarete Heese

AS taalliefhebber en -praktisyn lees ek woordeboeke met dieselfde oorgawe as wat ek Deon Meyer se nuutste speurroman lees. Want ek kan my so verwonder aan die trefkrag van 'n enkele woord, aan sy herkoms, die klanke wat hom sêbaar maak of sy morfologiese samestelling.

By geleentheid het 'n vriendin my genooi om by haar te gaan koffie drink. Op pad stop ek gou by die poskantoor vir die nuwe HAT (Handwoordeboek van die Afrikaanse taal) wat ek bestel het. Sonder 'n tikkie selfbeheersing skeur ek die verpakkingsmateriaal onwerdig af.

Om en by twintig minute later ruk die gelui van 'n selfoon my terug na die beperkte binneruimte van my motor. Dit is my vriendin wat wil weet of ek nog oorkom; sy is nie gewoond daaraan dat ek laat is nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.