Eindeloos dink ek aan die Romeinse ryk

WOENSDAG MET WILLEM

Eindeloos dink ek aan die Romeinse ryk

WILLEM KEMPEN twyfel oor mans en die Romeinse ryk.

Luister hier manne, “Quam saepe cogitas de Imperio Romano?"

Toe ek gister gaan opsoek hoekom dié vraag – die Latyn vir “Hoe gereeld dink jy aan die Romeinse ryk?" – deesdae elke nou en dan (in Engels) iewers oor my pad kom, het ek weer besef hoe agter die tyd ek is as dit by internet-giere kom (dit het my jare gevat om te besef wat “Netflix ’n' chill" beteken).

Dit blyk die vraag oor die Romeine is deel van 'n meem (die woord wat ons glo in Afrikaans vir 'n meme moet gebruik) wat verlede jaar in Swede ontstaan het, en 'n rukkie gelede in die VSA nuwe lewe gegee is. Eers het ene Saskia Cort op Instagram haar volgers aangemoedig om aan hulle manlike vriende dié vraag te vra. Heel dikwels, was baie van die mans se antwoord, selfs twee of drie keer per dag.

Huh?

Vroeër vanjaar het 'n Amerikaanse liefhebber van Romeinse geskiedenis wat as @gaiusflavius op Instagram bekend is, die draad opgetel en gevra: “Ladies, many of you do not realize how often men think about the Roman Empire. Ask your husband/boyfriend/father/brother, you will be surprised by their answers!"

En miljoene der miljoene mense kyk op TikTok en Instagram na daai antwoorde.

Image: ANGELA TUCK

Een teorie oor waarom mans – ten minste in Europa en Noord-Amerika – dan so dikwels oor dié deel van die geskiedenis sou nadink, en vroue bitter selde, is dat mans een of ander ding het met oorloë en belangrike oorwinnings op die slagveld en magtige keisers soos Julius Caesar; terwyl vroue hulle liewers bemoei met meer onmiddellike dinge, en nie so maklik verval in 'n verromantisering van oorlog en magtige diktators soos wat mans maak nie.

Mmm, ek weet darem nie.

Dani di Placido probeer in Forbes ook by 'n verklaring uitkom:

“Our male ancestors lived and died by the sword, in stark contrast to the sedentary life of the modern man, who risks injury [only] from sitting too long, hunched over his computer reading Wikipedia articles about the ingenuity of Roman aqueducts."

Sy noem die voorbeelde van Richard in Friends se obsessie met die Amerikaanse Burgeroorlog, en Mark Zuckerberg wat een van sy kinders August genoem het, na die Romeinse keiser Augustus. Elon Musk het ook verlede week op X grappies gemaak oor die onderwerp.

Wat van Suid-Afrikaanse mans? Dink ons ook so gereeld oor die Romeine, of dalk oor iets nader aan die huis soos Mzilikazi of Shaka of Isandlwana? Of het mens meer historiese afstand nodig, soos ná die Romeinse tyd?

Ek self kan nie sê dat ek gereeld aan die Romeine dink nie, ook nie aan enige plaaslike ekwivalent nie, en beslis nie twee of drie keer per dag nie. Maar aan die ander kant, as ek weet my antwoord gaan dalk op TikTok wees, dan gaan ek sê: Daar gaan omtrent nie 'n oomblik verby dat ek nié aan daai ouens dink nie.

Dis maar net soos ons mans is.


Skull song

A sea-god, whose father had been a mortal, becomes a skeleton.

The skin of the sea was thick, to-night,
And the tone of the sea was dull;
When I found by the edge of the sullen sea
The half of a sea-god’s skull.

Half of a sea-god’s skull was there,
Half of a sea-god’s tail.
When I dug them out of the clutch of the sand
The peering moon went pale.

The peering moon went pale, because
Her other eye had seen
The other half of the sea-god’s bones
Ten thousand fathom green ...

Ten thousand fathom green with sea,
The sea-god’s other bones
Swayed in a dead sea-goddess’s arms
On a pile of sea-washed stones.

The skin of the sea was thick, to-night,
And the tone of the sea was dull,
While I buried away from the sinister sea
All the mortal part of a skull.

– Genevieve Taggard

♦ VWB ♦


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.