Om die mooiste bed op te maak vir ’n politieke blind date

WOENSDAG MET WILLEM

Om die mooiste bed op te maak vir ’n politieke blind date

WILLEM KEMPEN bekyk 'n app wat jong kiesers probeer help met die keuse van watter politieke party om voor te stem.

Ek het gister op Yoh, Vote gaan kyk waaroor die bohaai gaan. Baie interessante idee, dié van 'n “dating app vir politieke partye". As jy nie weet vir wie om te stem nie (of dalk glad nie verstaan waarom dit belangrik is om te gaan stem nie), dan gaan antwoord jy 'n klompie vrae, en op grond van jou antwoorde match die app jou dan met 'n spesifieke party. En daar is inligting soos waarom dit belangrik is om te gaan stem en watse dokumente en goeters jy gaan nodig hê om as 'n kieser te registreer.

Yoh is gemik op jongmense wat nie dink partypolitiek is die pad na 'n oplossing vir hulle probleme nie, as ek reg verstaan.

Van wat ek kan agterkom, is die site heel neutraal en is daar nie sprake van partye wat onbillik bevoordeel word nie. Die klagtes oor Yoh kom ook min of meer ewe veel van ondersteuners van al die groot partye saam met wie jy die politieke opsitkers kan gaan aansteek, by wyse van spreke: Die ANC, ActionSA, die DA, die EFF of die IVP. Helaas geen Rise Mzansi nie, geen Build One South Africa nie, geen Patriotic Alliance of enige van die ander kleiner partye nie.

Goed, dalk word die lys later langer, of dalk was dit 'n onbegonne taak om met 'n paar vragies te probeer onderskei tussen die beleid van sommige van hulle. Die app is sekerlik nie gemik op gesofistikeerde kiesers wat wil kibbel oor die fynere beleidsverskille tussen sê ActionSA en die DA nie, maar terselfdertyd skiet sommige van die vrae en moontlike antwoorde heeltemal te wyd.

Soos dié een:

Regarding land reform, which statement do you feel best represents your views?

1. Support land reform but not expropriation without compensation
2. Land reform should be sensitive to the needs of traditional leaders

Daar is mos darem 'n menigte moontlike standpunte tussen hierdie twee opsies, of hoe?

In elk geval, ek was nuuskierig om te sien watter soort date op my wag as ek met die EFF gematch sou word, daarom kies ek toe op 'n plek die antwoord “Expropriation without compensation with [the] state owning all land". En ja, dit het die ding gedoen, en daar kry ek toe my afspraak: “Congratulations, comrade, based on your policy views, you've matched with the EFF. Now it's time to get ready for your date."

As jy instem – “Let's go!" – dan beland jy op Yoh se eie EFF-blad, waar hulle jou 'n opsomming gee van waaroor die party gaan, met woorde soos: “So, what's our deal? We're all about communism and African nationalism, with a mission to take on global imperialism and kick it to the curb." 

Scroll jy dan al die pad ondertoe, kry jy die boodskap: “Ready to take things further?"

Ah, die opwinding van 'n eerste afspraak wat verby home base vorder! Tyd om seker te maak jy het skoon politieke onderklere aan, want as jy ja sê, vat die app jou na die EFF se eie webwerf.

Nou moet ek bieg, dit was die eerste keer dat ek op die EFF se werf beland het, en dis nogal indrukwekkend op 'n manier. Julius en sy maats het 'n onberispelike aanvoeling vir politieke branding, en hulle weet watter snare om te kielie. Daar is selfs 'n Essay Competition waar jy R50 000 kan wen as jy “... poetically write about ‘the 10 years of EFF existence'".

As jy dan ook, soos ek gedoen het, op “Documents" kliek, en dan op “EFF Book Club" en dan “Manifesto", dan kom jy af op 'n hele arsenaal beleidsdokumente vir vorige verkiesings en vir verskillende regeringsvlakke. Ek gaan toe na die dokument vir 2021 se plaaslike verkiesings vir my provinsie en plaaslike distriksmunisipaliteit, en ...  sjoe!

Ek kan my indink dat die soort beloftes wat mens dáár aantref, al menige politieke maagd oortuig het om alle aspirasies tot kuisheid na die wind te werp en pens en pootjies tussenin die EFF se rooi satynlakens in te duik.

Tog is ek bevrees dit gaan nie maklik verby 'n one-night stand vorder nie, want die EFF maak die fout om datums te koppel aan wanneer al hierdie politieke klimaksering volbring gaan word, en ook om nie die onvervulde beloftes stilletjies in die toilet te gaan afspoel terwyl die nuwe verleideling nog salig in die nagloed baai nie.

'n Paar voorbeelde:

“The EFF municipality will build quality and spacious houses with flushing toilets in Sonderwater in Ward 9, Extension 9 Ward 4, and Hlala Ward 16 by September 2022."

“The EFF municipality will complete sportsgrounds in Sarafina Ward 18 by September 2023."

“The EFF municipality will build a swimming pool in Ward 10 by June 2023."

“The EFF municipality will establish a monthly farmer's market to ensure that all small-scale farmers promote and sell their produce."

Ek weet nie watter een is erger nie: vir 'n politieke party om aan desperate kiesers te lieg dat jy vir hulle dinge soos 'n swembad sal bou as hulle vir jou stem, of dat hulle dit hoegenaamd nodig vind om sulke beloftes te maak om 'n regerende party uitgestem te kry wat te useless is om iets heeltemal haalbaar soos 'n maandelikse mark vir kleinboere te reël.

Tussen dié twee opsies weet ek nie of dit veel gaan help om kiesers te probeer opvoed oor hogere sake soos die verskil in grondbeleid tussen die ANC en die EFF nie ...


– hunter s voorsien sy dood

hy sterf veral buite birmingham
agter die stuur van 'n jaguar supersonic
hy hou reguit op die pas se laaste draai en hang
papierlig bo die maste van 'n raffinadery au naturale
op wieke van red heart sy kap is afgeslaan sy kattebak
vol springstof sy middae 'n steeds reiner distillaat

– Tom Dreyer

(Uit: Nou in infrarooi)

♦ VWB ♦


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.