Vaarwel aan die laaste sigaret

ROKELOOS

Vaarwel aan die laaste sigaret

Om deur middel van suiwer wilskrag van ’n dekades lange rookgewoonte te probeer ontslae raak, is ’n uitmergelende onderneming met geringe kans op sukses. Kan ’n oorbekende selfhelpboek uit die 1980’s die knoop deurhak? ANNELIZE VISSER raak langtand aan die lees.

DEESDAE is dit moeilik om te glo dat daar in 1979 ’n sigaretmasjien in die portaal van my universiteitskoshuis was. Daar het ek op ’n dag ’n muntstuk in die gleuf gegooi en geluister na die knars van onsigbare ratte totdat ’n pakkie Craven-A Menthol stilletjies uitglip in die laai onder. Met die pakkie sigarette is ek terug na my kamer op die sesde verdieping om te oefen.

Ná ’n semester in die geselskap van my wêreldwyse medestudente was die stram Engels waarmee ek uit ’n Afrikaanse huis op die kampus aangekom het taamlik goed geolie, maar ’n soort ongeërgde sofistikasie het my bly ontwyk. Om dié rede moes ek leer rook.

Ek het in fliekteaters oor dié strategie wys geword – van 1965 se Breakfast at Tiffany’s (met die onweerstaanbare Holly Golightly se alomteenwoordige sigaret as simbool van haar selfvertroue en strewe na onafhanklikheid) tot 1978 se Grease, waar Sandy Olsson se tranformasie van soetlief in sedige pastelkleure tot rockgodin in swart leer en rooi hakke, met ’n sigaret afgerond word...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.