Spaarsaam is die nuwe mode: Verruil kitsmodes vir vintage, retro ...

CORONA COUTURE

Spaarsaam is die nuwe mode: Verruil kitsmodes vir vintage, retro of antiek

Mens hoef nie kitsmodes van swak gehalte te dra nie – daar is wonderlike hergebruikte mode-items, het MARETHA BOTES agtergekom toe sy begin soek na wintersklere. Leer ken terme soos ‘thrift' (spaarsaamheid), ‘vintage', ‘upcycling' (herwonne), ‘slow fashion' (volhoubare mode), ‘pre-loved' (tweedehands), ‘retro' en ‘antiek'.

  • 28 April 2021
  • Vrye Tyd
  • 7 min om te lees
  • Artikel 5 van 7
  • Maretha Botes

MY snuffellus is gebore uit ’n plek van uiterste verveling met dít wat die winkelsentrum oplewer in my soektog na ’n paar winterdrapeersels. Alles dieselfde. Min opwinding. En oor die gebrek aan gehalte kan ons boekdele skryf.

Ek stuur ’n soektog op sosiale media van stapel en besef vinnig ek is agteros in die kraal. Dat hergebruikte mode-items lankal ’n in-ding is, en dat duisende ander hulself reeds in dié modekultuur ingegrawe het in veral 2020, toe aanlyn inkope weens inperkings ’n skerp styging getoon het.

Luidens ’n artikel in die Berkeley Economic Review is daar ’n dramatiese ommeswaai in wie tweedehands koop. Jare lank was dit meerendeels arm mense wat die gesig van tweedehands was, maar dit het die afgelope dekade verander. Die gemiddelde koper van tweedehandse klere word deesdae grootliks deur mense uit die middelklas verteenwoordig. En, soos tweedehandse inkope meer gewild geraak het, het meer jong mense hulself tot sogenaamde spaarsamigheidswinkels (thrift) gewend om goedkoper, modieuse items te vind...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.