×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Gaan mal met malva op die menu

TUIN NA TAFEL

Gaan mal met malva op die menu

As jy die woord malva in ’n koskonteks hoor, kan jy nie anders as om aan die geliefde staatmakerpoeding te dink nie. Die gebruik van eetbare malvablare in kos is egter legio – daarvan kan die TV-kok en kookboekskrywer LIENTJIE WESSELS getuig. Sy deel ook ’n lentevars resep vir ’n komkommertoebie met ’n malvakinkel.

MALVAS soos ons dit ken, is meestal inheems aan ons land en Namibië. Dit kom eers in die 17e eeu in Europa aan, en vandaar ontwikkel die malva en versprei dit oor die wêreld heen waar dit ’n geliefde pot- en tuinplant word. Daar is meer as 250 spesies en elke jaar word nuwe variëteite gekweek.

Malvas word al eeue lank gebruik om kos te versier, maar ook ekstra geur te gee. ’n Mens sien die gebruik daarvan saam met rose en viooltjies in Romeinse geregte soos ’n ryspoeding met lemoenbloeiselwater of rooswater. Dis so aangeteken deur Alan Davidson in sy The Oxford Companion to Food. Daar word juis gesê die kontemporêre Engelse kombuistuin met al sy verskillende kruie is ’n replika van hoe die Romeinse kombuistuin gelyk het.

Voor jy begin kook en bak, is dit belangrik om hier te noem dat nie alle malvas eetbaar is nie. Sommige is uiters giftig; dus moet jy eers baie seker maak watter malva jy beet het voordat jy dit in kos gebruik...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.