Gaan mal met malva op die menu

TUIN NA TAFEL

Gaan mal met malva op die menu

As jy die woord malva in ’n koskonteks hoor, kan jy nie anders as om aan die geliefde staatmakerpoeding te dink nie. Die gebruik van eetbare malvablare in kos is egter legio – daarvan kan die TV-kok en kookboekskrywer LIENTJIE WESSELS getuig. Sy deel ook ’n lentevars resep vir ’n komkommertoebie met ’n malvakinkel.

MALVAS soos ons dit ken, is meestal inheems aan ons land en Namibië. Dit kom eers in die 17e eeu in Europa aan, en vandaar ontwikkel die malva en versprei dit oor die wêreld heen waar dit ’n geliefde pot- en tuinplant word. Daar is meer as 250 spesies en elke jaar word nuwe variëteite gekweek.

Malvas word al eeue lank gebruik om kos te versier, maar ook ekstra geur te gee. ’n Mens sien die gebruik daarvan saam met rose en viooltjies in Romeinse geregte soos ’n ryspoeding met lemoenbloeiselwater of rooswater. Dis so aangeteken deur Alan Davidson in sy The Oxford Companion to Food. Daar word juis gesê die kontemporêre Engelse kombuistuin met al sy verskillende kruie is ’n replika van hoe die Romeinse kombuistuin gelyk het.

Voor jy begin kook en bak, is dit belangrik om hier te noem dat nie alle malvas eetbaar is nie. Sommige is uiters giftig; dus moet jy eers baie seker maak watter malva jy beet het voordat jy dit in kos gebruik...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.