Die stryd was nooit oor die taal nie, maar oor die oorlewing van ...

AFRIKAANS IN DIE HOF

Die stryd was nooit oor die taal nie, maar oor die oorlewing van Boere-baasskap

Ná die onlangse uitspraak in die Konstitusionele Hof – dat Stellenbosch Universiteit se beleid van Engels as onderrigtaal inklusief en regverdig is, bespiegel JONATHAN JANSEN dat die felle stryd om die behoud van Afrikaans nooit regtig oor die taal gegaan het nie, maar oor die behoud van Afrikanermag.

EN toe eindig die debat oor Afrikaans in universiteite nie met ’n groot knal nie, maar met ’n klein tjankie in die Konstitusionele Hof verlede week. Die aanvanklik intense gevegte om ’n paar eksklusief Afrikaanse universiteite te behou, en later om Afrikaans te behou as die primêre onderrigtaal, het tot stilstand geknars in die hof van hoofregter Mogoeng Mogoeng.

Ek het die felste van daardie debatte beleef op drie histories Afrikaanse universiteitskampusse – ’n plakkaat by die Universiteit van Pretoria, “Praat Afrikaans of hou jou bek”, ontstig my steeds. Dis waarom dit ’n verligting is dat die taaldrama uiteindelik afgehandel is.

Die kwessie oor Afrikaans in die klaskamer was nooit oor taal nie. Dit was oor mag. Dit was oor ’n groep wat sy politieke mag verloor het en wat dit probeer herwin het deur Afrikaans. Dit was oor Afrikaans as die eiendom van ’n paar en nie as ’n taalbate wat aan baie behoort nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.