SA se gewoonte om vakbonde te sus dryf ons tot ondergang

KOMMERWEKKENDE STATISTIEKE

SA se gewoonte om vakbonde te sus dryf ons tot ondergang

Soms sien jy statistieke so glashelder voor jou dat jy dit aan jou lyf voel. Twee onlangse stukke data het hierdie uitwerking op haar gehad, skryf CLAIRE BISSEKER.

DIE eerste stuk data wat onlangs ’n ontnugterende openbaring was, is dat die regering byna 60% van belastinginkomste in 2020 aan net 1.3 miljoen staatsamptenare gaan bestee – ’n blote 2.2% van die bevolking. Die tweede is dat, volgens studies wat deur die nasionale tesourie aangehaal word, die regering vir elke R1 wat hy bestee, net 27c van ekonomiese groei genereer.

Hierdie twee feite hou verband met mekaar, want een van die hoofredes waarom staatsbesteding so min bewerkstellig om groei te bevorder, is omdat so baie daarvan aan verkeerde dinge bestee word – verbruik eerder as belegging. Die staat se hoofverbruiksitem was tot dusver om buitensporige verhogings aan staatsamptenare toe te staan, gelyk aan 40% in reële terme die afgelope 12 jaar, wat die salarisrekening nou tot R629 biljoen verdriedubbel het.

Dis die kern van Suid-Afrika se fiskale uitdaging en sy onvermoë om te groei – die staat het deurlopend staatsamptenare se salarisse binne ’n koevert van vaste besteding verbeter wat eintlik deur ’n verswakkende ekonomie beperk is...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.