Vrouemaand: Hoop is die nuwe swart

KLERE EN KLAG

Vrouemaand: Hoop is die nuwe swart

Augustus is Vrouemaand en CAS WEPENER probeer sin maak van die dra van swart en vra ook wat ons as Suid-Afrikaners dié maand gaan aantrek, want met jou keuse van kleredrag sê jy nie net met wie jy jou wil assosieer nie, maar ook met wie jy solidariteit toon.

IN Skepelinge: Aanloop tot ’n roman skryf Karel Schoeman oor hoe bevoorregte gaste aan die Kaap in die VOC-tyd na openbare teregstellings op die eksekusieterrein oorkant die Kasteel genooi is. Hy haal ’n Nederlandse skeepsoffisier, ene De Jong, se herinneringe aan wat so ’n uitnodiging gekry het. Dit eindig soos volg: “... die verschrikkelijke strafoefening zal mij niet ligt uit het geheugen gaan.”

Waaroor Schoeman dan wonder, is wat De Jong vir dié geleentheid sou aantrek. Hy kan hom voorstel wat die weduwee Swellengrebel in haar klerekas sou gehad het, maar watter uitrusting sou De Jong as besoeker gekies het? Schoeman skryf mymerend: “Wat trek ’n mens ten slotte aan as offisiële gas by ’n meervoudige teregstelling wat gesel, ophang, brandmerk en radbraak insluit? Seker geen helder kleure of geborduurde onderbaadjie nie. ’n Gedempte pêrel- of kaneelkleurige pak miskien, of stemmige swart, met sykouse en silwergespes aan die skoene?”

Wat gaan óns dra?..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.