Dáárom wikkel ouditeure met somme

OUDITS: DIE DUN GRYS LYN

Dáárom wikkel ouditeure met somme

Grootskeepse staatskaping en korrupsie is moontlik omdat ouditeure hul oorsigfunksie prysgee. En dít gebeur weer omdat die regering 'n kultuur van integriteit vernietig, skryf PIET CROUCAMP.

DIE Noordwes-Universiteit se bestuurskool het die afgelope week 'n aanlyn dinkskrum gehou met die ouditberoep van Suid-Afrika in die visier. Dit is 'n ontstellende besef dat staatskaping en korrupsie net verstaan kan word wanneer dit filtreer word deur wat die afgelope twee dekades in die ouditeursbedryf gebeur het.

Die veronderstelling is dat dié beroep 'n verifiërings- en oorsigfunksie het met die doel om die algemene of openbare belang te beskerm. Om die waarheid te sê, die skrywers van ons Grondwet het doelbewus oorsig en verifiëring gekodifiseer om die publiek te beskerm teen die vergrype van politieke elites. 

Dit het die staatskapers 'n hele rukkie geneem om by die senuweestelsel van ons demokrasie uit te kom, maar teen die tyd dat oudpres. Jacob Zuma sy laaste moedverlore gesang gesing het, was politieke oorsig in die wetgewers tot op die grond afgetakel en finansiële verifiëring bloot 'n byproduk van die magsverhoudinge in die patronaatskapnetwerk. Die parlement se staande komitee oor openbare rekeninge (Skoor) het nooit werklik herstel van die wapenskandaal nie, maar eintlik was dié komitee se verval net tekenend van ANC-parlementslede se sikofantiese partylojaliteit wat die uitvoerende gesag teen oorsig in die nasionale vergadering beskerm het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.