’n Brief vir Adam Small

DIE NUWE GESLAG KANNAS

’n Brief vir Adam Small

Het jy ooit kon droom dat jou werk wat in 1965 verskyn het, nog in 2020 deur 18-,19-jariges beskou sou word as hul padkaart na menswees, vra ANASTASIA DE VRIES die skrywer na afloop van haar eerstejaarstudente se eksamen.

NASIENWERK. Klaar. Die laaste lot, by die 180 eerstejaars. Kláár. Nou moet djy rus, vermaan Liefkind in ’n stem wat kraak van die kommer, djy lyk soese vars lyk. “Wat maak djy nou,” kom dit nog strenger toe ek notaboek en potlood beetpak. Ek skryf, sê ek. ’n Brief vir Adam.

Liewe Adam Small

Dis 17 November 2020. Pas die laaste van die eerstejaars se skrifte oor Kanna hy kô hystoe deurgewerk, punte afgehandel. Die eksamens was te lank, druk. Ek hét myself ’n week se slaap belowe, maar ek moet net eers vir jou sê van die dinge wat jy bly oopgrou, oopgrou. Luister bietjie wat skryf een van jou jonger geslag lesers in haar essay: “Adam Small sê in sy ‘Aantekening’ dat ‘die karakters praat oor afstande, jare, drome en die dood heen’. Maar hy is self dood en sy boek is al 55 jaar oud, amper so oud soos my oupa en dit speel af in ’n tyd wat hom laat huil as hy daaroor praat, en tog voel dit vir my Adam Small praat oor afstande en jare en die dood heen met my.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.