Soms moet ’n vrou doen wat ’n vrou moet doen

VRY VROU

Soms moet ’n vrou doen wat ’n vrou moet doen

ANASTASIA DE VRIES skryf oor M, wat haar man gelos en haar lewe teruggevat het, en oor goeie mans en dubbele standaarde.

DIS Vryheidsdag dié kant toe, en Menseregtedag dai kant en al wat ons nog allie jare doen, is huil oor die maan. En wag vir beter dae. Nee kyk, sy wat M is, is klaar met die dinge van ’n kind. Sy het kop gekry. A woman’s gotta do what a woman’s gotta do. En nou herleef sy in ’n piepklein woonstel met ’n kombuis, ’n badkamer, voorhuis, slaapkamer en ’n tuin so groot soos die styfgestylselde doillie op haar ma se display cabinet.

Ek ken daai doillie. En die display cabinet met die brêkkoppies waaraan geen mond nog geraak het nie. Elke vrou moet so ’n display in haar huis het, het haar ma altyd gesê wanneer ons ons sit en verkyk het aan die breekgoed agter glas. Ek het nie. M het een vir ’n trougeskenk gekry. Maar laat sy liewer praat. Ek het immers laas in Maart verlede jaar van haar gehoor. Vriende van hoërskool af. Ná universiteit aan en af, maar elke jaar dié tyd is niggie die een wat steeds op sulke hoë note “Veels geluk, liewe maatjie” kom sing.

Ek laat haar praat. Eintlik weet ek nooit wat om vir mense te sê in ’n tyd van verlies nie. En wat sê mens in elk geval? Jammer om te hoor van jou egskeiding? Baie geluk? “Dank die hemele vir suster Covid. Sy’t my heldersiende gekom maak. ’n Vry fokken vrou, soos in dai gedig van Antjie. Onthou jy hoe ons dai versreël in knalrooi letters oor ons rekenaarskerms laat dans het? Jy het joune later vervang met Biko se ‘I write what I like’. Antjie is terug op my skerm, van die dag in Oktober toe ek my menswaardigheid teruggevat het. Ek léwe weer. Ek is weer together.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.