En die Oscar gaan aan: Matamela Cyril Ramaphosa

BY NABETRAGTING

En die Oscar gaan aan: Matamela Cyril Ramaphosa

Dit was alles baie hoflik en soms selfs gemoedelik, maar Cyril Ramaphosa se versuim as adjunkpresident van die ANC en van Suid-Afrika tydens die Zuma-era om teen staatskaping en korrupsie op te tree, is tydens sy verskyning voor die Zondo-kommissie met neonletters op die mure geskryf, skryf MAX DU PREEZ. En tog het die Cyril charm weereens gewerk: Ná twee dae se getuienis het hy na rose geruik.

Nog nooit in die geskiedenis het ’n staatshoof by een geleentheid die woorde “in hindsight” soveel keer gebruik nie.

Elke keer as die kommissie se getuienisleiers onweerlegbare getuienis van blatante staatskaping, magsmisbruik en korrupsie tussen veral 2012 (toe hy adjunkpresident van die ANC geword het) en 2018 voor Ramaphosa gelê het, het hy gesê as hy nou terugkyk, het die ANC sy plig versaak, onbehoorlik opgetree, “die bal laat val” of was hulle te traag om op te tree.

Regter Raymond Zondo was besadig maar dodelik in sy kommentaar: As die ANC en sy parlementslede (onder Ramaphosa se adjunkpresidentskap) opgetree het toe die eerste getuienis van staatskaping duidelik geword het, sou baie van die ernstige skade van staatskaping vermy kon gewees het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.