×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Ramaphosa het blootgelê presies wat met die ANC fout is

IS ONS POLITIEKE STELSEL VOLDOENDE VIR DIE TOEKOMS BEVEILIG?

Ramaphosa het blootgelê presies wat met die ANC fout is

Pres. Cyril Ramaphosa se getuienis voor die Zondo-kommissie het ’n kernprobleem in die huidige Suid-Afrikaanse politiek onthul: Dis onmoontlik om ’n party te lei wat deur en deur korrup is én jouself van daardie party se ergste elemente te distansieer, skryf LINDIWE MAZIBUKO.

  • 05 Mei 2021
  • Menings & Debat
  • 5 min om te lees
  • Artikel 3 van 8
  • Lindiwe Mazibuko

EK stem nie saam met die kenners wat redeneer dat pres. Cyril Ramaphosa se getuienis verlede week voor die Zondo-kommissie vervelig was (hoekom moet dit vermaaklik of onderhoudend wees?) of geen spesifieke besonderhede opgelewer het nie.

Ek het dit trouens absoluut fassinerend en diep onthullend gevind in die mate waarin die ANC se interne institusionele reëlings met die mees basiese beginsels van konstitusionele demokrasie bots – so erg dat dit dikwels die pogings van die beste persone in die party se rangorde belemmer om uitnemendheid in die regering te lewer en die organisasie én sy benadering tot bestuur in Suid-Afrika te hervorm.

Ramaphosa se getuienis was simbolies van die eksistensiële probleem in die kern van Suid-Afrikaanse politiek onder die huidige stelsel en die huidige regerende party: Dit is onmoontlik om ’n party te lei wat verlam is deur sistemiese korrupsie én jouself van daardie party se ergste elemente te distansieer. ’n Mens kan dus nie tegelykertyd ’n magtige ANC-president én ’n doeltreffende Suid-Afrikaanse president wees nie, want die twee rolle is wesenlik teenstrydig...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.