Die val van die laaste Afrikaner in die ANC

CARL-I-KATUUR

Die val van die laaste Afrikaner in die ANC

En in ander nuus, naas dié oor Jacob Zuma wat nou toegekap is, mymer HEINDRICH WYNGAARD oor die ánder vernederende val van die afgelope week. Dit is ‘die laaste Afrikaner' in die ANC, koddige Carl Niehaus.

IN Augustus 1994, vier maande ná Suid-Afrika se oomblik van uhuru, is ek aangegryp deur Rian Malan se artikel in Fair Lady oor Katerina Odendaal, ’n tannie wat hy in Tanzanië in die skadu van die vulkaniese berg Meru ontdek het: “The Last Afrikaner”, het hy en die tydskrif haar aan die lesers bekend gestel.

Die tannie se familie was deel van die groep Afrikaners wat in die nadraai van die Anglo-Boereoorlog ooswaarts op in Afrika getrek het, wég van Britse heerskappy. Maar nou, lánk, lánk daarna, was hier nou geen van die ander oorspronklike Afrikaners meer oor nie; slegs tannie Katrien, gebore in 1929, en haar kinders en kleinkinders, nasate van haar daad van doodsonde deur met ’n swart man, ’n k-----, ’n verhouding aan te knoop.

Uit die verhouding het sy ’n seun gebaar, onder ’n doringboom op haar eie, waarna sy dwalend met die baba in haar arms deur ’n ou swart moeder gevind is. Die ou swart moeder het Katrien en die kind saam huis toe geneem en die kind se naelstring geknip – “along with all Katrien’s ties to her own people”, skryf Malan. Sover dit Afrikaners aangegaan het, was Katerina Odendaal nou so goed as dood...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.