(Omtrent) alles wat jy dink jy weet oor kos is verkeerd

KOFFIE, BOTTER, SOUT, WATER …

(Omtrent) alles wat jy dink jy weet oor kos is verkeerd

Is ontbyt die belangrikste maaltyd van die dag? Is koffie sleg vir jou? Moet jy sout soos die pes vermy? Die antwoord op elkeen van hierdie vrae is nee (nie noodwendig nie), volgens prof. Tim Spector, een van Brittanje se voorste genetiese epidemioloë. In 'n onlangse boek blaas hy verskeie kos-mites met wetenskaplike bewyse uit die water. ANNELIESE BURGESS vertel meer oor vyf van hulle.

Mite #1: Ontbyt is die belangrikste maaltyd van die dag

Die sogenaamde nadele daarvan om nie ontbyt te eet nie is nou in verskeie ewekansige studies ontluister, sê Spector. 'n Sistematiese hersiening van al die metadata van 11 ewekansige studies is onlangs in die British Medical Journal gepubliseer (https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42). Daar is geen wetenskaplike bewyse dat om nié ontbyt te eet jou sal laat gewig optel of jou rustende metaboliese koers negatief beïnvloed nie. Boonop sê Spector is daar nou bewyse dat  om ontbyt uit te sny sommige mense kan help om gewig te verloor. 

Dit beteken nie dat alle oorgewig mense daarby sal baat vind om nie ontbyt te eet nie, want nie almal se liggame reageer op dieselfde manier nie. Spector sê byvoorbeeld hy geniet ontbyt, maar sy vrou eet eers later in die dag...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.