Ons epidemie van geweld: Vroue se liggame die buit in misdaad

VEG DAARTEEN, VAN DIE WIEGIE TOT DIE KIS

Ons epidemie van geweld: Vroue se liggame die buit in misdaad

Is daar ’n genetiese kinkel in die Y-chromosoom wat sommige mans se gewelddadige optrede teen vroue en selfs kinders kan verklaar? CHRIS MARNEWICK SC wil glo dat die meeste mans die dier in hulle ontgroei het sodat rede instink troef, maar wat hy in hofdokumente en die nuus lees, laat hom wonder.

ANDREW CUOMO, voormalige goewerneur van New York, was onlangs in die nuus om al die verkeerde redes, onder meer seksuele teistering. Presies twee weke voor Cuomo se bedanking verskyn die All Blacks-rugbyspeler Shannon Frizell in ’n Nieu-Seelandse hof op onder meer twee klagte van “male assaults female” in ’n kroeg. Ná sy skulderkenning bied die polisie vir hom “diversion” aan, ’n gemeenskapsregsbeginsel wat beskuldigdes met ’n eerste oortreding toelaat om buite die hof verantwoordelikheid te aanvaar. Só spring hulle ’n amptelike skuldigbevinding en misdaadrekord vry, en sou Frizell weer vir die All Blacks kon uitdraf.

Frizell sal dan die derde All Blacks-rugbyspeler wees wat onlangs ’n vrou aangerand het en toegelaat word om sy rugbyloopbaan voort te sit.

Mens wil vra of ’n dierkundige hier kan help met voorbeelde. As die Y-chromosoom inderdaad ’n rol speel in sulke optrede, is dit instinktief vir mans. Aan die ander kant het die mens, Homo sapiens, só ontwikkel dat ons nou rasioneel kan dink, vooruit beplan, uit lesse van die verlede leer, en ons optrede onder sosiale druk kan aanpas...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.