KLIP IN DIE BOS | Dinge val uitmekaar, maar politieke partye ...

GEBREEKTE RUITE

KLIP IN DIE BOS | Dinge val uitmekaar, maar politieke partye klou aan ideologie

Mmusi Maimane se poging om die knelpunte van die verkiesingstelsel deur onafhanklik verkose lede van sy gemeenskapsgroep op te los verdien baie meer aandag, skryf DAN BADENHORST.

KORRUPSIE, geweld, onbevoegdheid en onverantwoordbaarheid is onder meer verantwoordelik vir die lae dunk wat Suid-Afrikaners van hulle openbare instellings het, soos die Afrobarometer (https://afrobarometer.org/countries/south-africa-0) ook aantoon. Dit is veral ons politieke leiers aan regering- en opposisiekant wat nie meer enige vertroue inboesem nie. Dít veroorsaak grootskaalse depressie en demp entoesiasme, asook pogings van vernuwing.

Die konsep “entropie" is iets waarvan veral ons groter politieke partye kennis moet neem. Entropie beskryf die toestand wanneer dinge uitmekaar begin val – by wyse van spreke die gebreekte-ruit-sindroom wat die voorspel is van 'n gebou wat inmekaar gaan tuimel as dit nie meer in stand gehou word nie. Dit is oorspronklik 'n termodinamiese term oor die gedrag van hitte, maar in die algemeen beskryf dit die neiging van energie om in enige geslote sisteem mettertyd af te neem en 'n mindere uitwerking te hê.

Ons politieke partye ag hulle eie belange in so 'n mate belangriker as hul kiesers s’n dat dit teenstrydig daarmee geword het. Hul ideologiese doelstellings eerder as praktiese oorwegings onttrek energie van ons verkiesingstelsel en gee aanleiding tot 'n totalitêre demokrasie wat pogings vir verandering in die kiem smoor...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.