×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die stryd teen ‘inligtingsversteuring’

OM VAN BETER TE WEET

Die stryd teen ‘inligtingsversteuring’

Ons openbare omgewings is vervuil met gerugte, haat en misleiding, skryf HERMAN WASSERMAN. Hoe kan ’n mens dit beveg?

NÁ twee jaar van die Covid-19-pandemie is ons vertroud met die woorde “fopnuus”, “disinformasie” en “samesweringsteorie”. Die oorweldigende hoeveelheid inligting oor die pandemie, baie daarvan nuut, verwarrend, angswekkend en dikwels misleidend, is  al deur die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO) as ’n “infodemie” beskryf.  Die WGO waarsku dat die vinnige verspreiding van skadelike inligting op digitale platforms riskante gedrag kan veroorsaak wat mense se gesondheid kan benadeel en kan lei tot  wantroue in gesondheidsowerhede en die ondermyning van beleid oor openbare gesondheid. 

Dis ’n tendens wat ouer is as antivaxxers en ivermektien-profete. Reeds in 2016, die jaar waarin Donald Trump president van die VSA geword het, het die Oxford Dictionaries hul woord van die jaar as  “post-truth society” aangewys: “an adjective relating to circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than emotional appeals”.

Om tot mense se emosies te spreek – gewoonlik die rassistiese en misoginistiese vooroordele onder sy kiesers – was die basis van Trump se verkiesingsveldtog. Hy het ook die term “fopnuus” as ’n wapen ingespan om sy kritici af te maak en die nuusmedia aan te val. (Dis een van die redes waarom navorsers verkies om die term “fopnuus” te vermy en liewer meer genuanseerde terme soos misinformasie, disinformasie en waninligting te gebruik)...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.