De Klerk en die Gorbachev-paradoks

TWEE STAATSMANNE, TALLE PARALLELLE

De Klerk en die Gorbachev-paradoks

FW de Klerk was Mikhail Gorbachev se politieke ewebeeld, het ’n Britse politikus geskryf. Dié twee toegewyde staatsmanne se bydrae tot die geskiedenis was om mag in sterk maar falende stelsels te erf en toe die skrif aan die spreekwoordelike muur te lees, sê TONY LEON.

DIE ooreenkomste tussen FW de Klerk, die laaste wit president van Suid-Afrika, en Mikhail Gorbachev, die laaste Sowjetleier, is opvallend bo en behalwe hul rolle as “midwives from tyranny to a new politics”. Dít is wat die Britse politikus en veteraan-anti-apartheidstryder Peter Hain skryf in sy sterfberig oor De Klerk, wat in November 2021 op 85-jarige ouderdom oorlede is – en hy beskryf hom as Gorbachev se politieke ewebeeld.

Twee jaar tevore het ek my laaste openbare gesprek met De Klerk in Kaapstad voor ’n welvarende internasionale gehoor gehad, onder die sierlike kolonnades van die stad se Mount Nelson-hotel. Tydens daardie gesprek met ’n ontspanne, opgewekte De Klerk het ek besluit om die krane ’n bietjie meer oop te draai deur hom te vra of hy buiten ’n soortgelyke haarlyn ook aan die “Mikhail Gorbachev-paradoks” gely het.

Nes die laaste Sowjetleier, het ek gesê, het hy die stelsel van bevoorregting ontmantel wat aan hom toevertrou is om te bewaar, en sodoende vir homself minagting op die hals gehaal van diegene wat deur die verandering bevoordeel is én vyandskap van diegene wat in die proses verloor het. Die samekoms van ultraryk globale waardige persone wat ek en De Klerk daardie middag toegespreek het, het op nog ’n ongemaklike parallel tussen die twee staatsmanne, albei ontvangers van die Nobelvredesprys, gedui: Soos Bybelse profete het nie een van die twee veel eer in hul eie lande gekry nie. Albei het meer byval oorsee geniet...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.