Die onstuitbare Kewpie van Distrik Ses

GENDER

Die onstuitbare Kewpie van Distrik Ses

Kewpie: Daughter of District Six, ’n uitstalling wat die lewe van dié flambojante fopdosser uit die 1960’s en 70’s in die kollig plaas, is nou in Johannesburg se Market Photo Workshop-galery te sien nadat dit eers in Kaapstad heelwat belangstelling ontlok het. Die digter en kunsskrywer JOHAN MYBURG skryf oor die verrassende oortuiging van identiteit wat uit hierdie versameling blyk.

ALLES is daar: Die stoele voor die spieëls en teen die mure foto’s van bouffants en beehives; die plastiek-haardroërs terug geëlmboog teen die muur, die trollies met die pienk en turkoois haarkrullers en pennetjies, die glasrakkie waarop haarsproeiblikke staan, en net onder dit 'n stapeltjie Fairlady’s uit 'n tyd toe Jackie O en Farah Diba die voorblaaie gehaal het. Met 'n klankbaan van salongeluide kry Salon Kewpie gestalte in die uitstalling Kewpie: Daughter of District Six. Al wat jy jou moet verbeel, is die swaar reuk van haarsproei en Dippity Do gemeng met sigaretrook wat draal in asbakkies.

Die haarkapper is Eugene Fritz, maar almal noem haar op haar bynaam, Kewpie. Persoonlike voornaamwoorde glip gemaklik tussen manlik en vroulik. Die oggend op pad na haar salon in Kensington, 'n noordelike voorstad van Kaapstad, het iemand 'n foto van haar op die sypaadjie geneem: modieus in ligbruin, met 'n pienk toeknoop-polo-hempie en 'n groot donkerbril soos dié waaragter Jackie O dikwels geskuil het; blonde hare gepluis en ge-coif met 'n krul op die voorkop.
In die 1950’s en '60’s was haarkapperkursusse gereserveer vir wit mense. In Distrik Ses, waar Kewpie grootgeword het, het sy by Salon Andre in Hanoverstraat haar vakleerlingskap gedoen. Ondanks die beperkings was haarkappers in Distrik Ses in aanvraag en het hulle dikwels skoonskip gemaak in kompetisies.

In 1955, toe Eugene 14 was, het hy voordat hy by Salon Andre begin werk het, kliënte tuis begin sien om hulle hare te doen. Heelwat gay mans in die Kaap het as haarkappers gewerk en haarkappers het 'n belangrike rol in die lewe van die mense van Distrik Ses gespeel. Soos Cynthia, een van Kewpie se “sisters”, dit gestel het: “ 'n Hairdresser sonder 'n moffie issie 'n hairdresser nie.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.