Pieter-Dirk op 75: ‘Bloed onder die brug, skat’

WEES BRAAF

Pieter-Dirk op 75: ‘Bloed onder die brug, skat’

Die akteur Pieter-Dirk Uys word 75 op Maandag 28 September. HERMAN LATEGAN het hom amper 40 jaar gelede ontmoet by die openingsaand van Adapt or Dye (1981) in die Baxter-teater. Dit is in dié stuk dat Evita Bezuidenhout haar groot buiging gemaak het.

DIT was vreemde tye. Onrus in die lug. Casspirs en soldate. Mans met snorre en grys skoene. Bosoorlog. Baasskap. Kubane. Sensuur. Verbannings. Mense wat verdwyn.

Die NG Kerk met sy skerp kerktorings wat soos PW Botha se vinger waarsku teen die Swart, Rooi en Roomse Gevaar. In hierdie versmorende atmosfeer sit ek as 17-jarige in 1981 by die openingsaand van ’n vertoning in die Baxter. Ek het geen verwagtinge nie. My vriend, die akteur Limpie Basson (saliger), het my genooi.

Ek is ’n leerling van die Hoërskool Jan van Riebeeck in Kaapstad waar dit by ons ingedril word om alle gesag te respekteer, om nie die status quo te bevraagteken nie en om kadetparades by te woon anders voel jy die woede van ’n rottang. (Wat het die meisies gedoen tydens “kadette”, wonder ek nou?)..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.