Annette Steyn – van bobaas-pannekoekbakker tot passievolle ...

‘REGERING BEDONNER SWART BOERE’

Annette Steyn – van bobaas-pannekoekbakker tot passievolle grond-aktivis

Annette Steyn was eens 'n boervrou van Venterstad wat verbete gecraft en pannekoek gebak het om haar besig te hou. Toe ontdek sy 'n onwaarskynlike passie vir die politiek. Maar die drama van die parlementsvloer is nie vir haar nie – sy verlekker haar in die krap en snuffel van komiteewerk. ANNELIESE BURGESS gesels met die DA se skaduminister vir landbou, grondhervorming en landelike ontwikkeling.

ANNETTE STEYN zoom met my op haar selfoon wat sy bo-op ’n ketel in haar hotelkamer staangemaak het. “Dis ’n hele kontrepsie," lag sy terwyl sy haarself in ’n dik, grys kombers toewikkel teen die vroegaandkoue in Ermelo. Dis amper sesuur, en sy was die hele dag op plase.

“Scary, scary grondhervormingstories,” sê sy oor haar dag.

Maar die tema is dieselfde as wat sy nou al vir baie jare by swart boere op grondhervormingsplase hoor: Hulle mag net huur, want die wet het só verander dat die opsie om grond te koop, of titel te kry, nie meer bestaan nie. En só sukkel hulle maar van huurkontrak tot huurkontrak – en met elke hernuwing is daar probleme. Óf daar moet omkoopgeld betaal word om die kontrakte te verleng, óf hulle word van die grond afgesit en dit word aan ander “begunstigdes” gegee – in baie gevalle “belangrike mense” met konneksies in die regerende party...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.