’n Kreatiewe speurtog in Kerstyd

VERLORE RELIKWIEË GESOEK

’n Kreatiewe speurtog in Kerstyd

Heilige diefstal vind al eeue lank plaas – wanneer besoekers kosbare oorblyfsels uit ’n tempel, katedraal of amfiteater gaps. CAS WEPENER en TANYA VAN WYK het die spoor van twee Christelike relikwieë gevat.

  • 18 Desember 2020
  • Mense & Kultuur
  • 12 min om te lees
  • Artikel 16 van 27
  • Cas Wepener en Tanya van Wyk

’N BONTE verskeidenheid relikwieë word in verskeie godsdienste, soos Hindoeïsme, Boeddhisme en die Christendom, as kosbaar gekoester. Hulle waarde beteken egter dat hulle soms wegraak, want mense wil nie noodwendig relikwieë met ander deel nie. Soos daardie toeriste wat op besoek aan Egipte of Italië iewers in ’n tempel of amfiteater iets gaps, is oorblyfsels van heilige mense en plekke ook deur die eeue “gegaps”.

In hierdie artikel sny ons die spoor van twee Christelike relikwieë. Vir die speurtog benodig ons ’n mikroskoop, ’n teleskoop en ’n gesonde skeut kreatiwiteit. Om die huidige ligging van ’n spesifieke relikwie te bepaal is geen geringe taak nie, want die kosbaarste en vreemdste relikwieë is al meestal deur iemand vasgelê. Om dus aan die einde van jou speurtog te kan bevestig dat die een wat jy gevind het inderdaad outentiek is, vra nie net vir ’n kritiese ingesteldheid en noukeurige verifikasie van historiese bronne nie, maar, en soms selfs belangriker, ook ’n bietjie verbeelding.

So byvoorbeeld is die kop van die evangelis Markus in ’n kerk in Alexandrië waar dit as relikwie bewaar word. Die res van sy lyf is in Venesië in San Marco. Die kop en lyf wat nie bymekaar is nie, is die resultaat van pia furta, oftewel “heilige diefstal” waartydens kerke en lande mekaar se relikwieë gedurende die Middeleeue geroof het. Dis ’n voorbeeld van daardie heilige gegaps...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.