Van Zyl Slabbert: ’n man met ’n roeping

SUPER VAN

Van Zyl Slabbert: ’n man met ’n roeping

Frederik van Zyl Slabbert was een van die heel beste nasionale leiers wat Suid-Afrika nooit gehad het nie. MAX DU PREEZ skryf oor die wel en wee en die nalatenskap van dié charismatiese figuur na aanleiding van ’n nuwe biografie deur Albert Grundlingh, Slabbert: Man on a Mission

DAAR is breë konsensus (buite die millenniër-ouderdomsgroep) dat Van Zyl Slabbert ’n buitengewoon aantreklike, talentvolle man met ’n vlymskerp analitiese brein en hope charisma was. Met Grundlingh se deeglike biografie kan ons nou, amper 11 jaar na sy dood, besin oor sy werklike plek in ons geskiedenis.

Ek moet uit die staanspoor erken ek vind dit moeilik om objektief oor Slabbert te skryf. Ek het hom ontmoet toe ek nog ’n student op Stellenbosch was (hy was net 11 jaar ouer as ek) en gedurende die 1980’s en 1990’s was hy ’n sterk teenwoordigheid in veral my professionele lewe – hy was byvoorbeeld die voorsitter van die oorspronklike Vrye Weekblad se direksie. (Hy het ook by geleentheid hard gewerk om my uit die tronk te hou.)

Slabbert en sy tweelingsuster, Marcia, se kinderjare was erg ontwrig en hulle het meestal in hulle oupa en ouma se huis grootgeword. Hulle was in drie laerskole voordat hulle na die Hoërskool Pietersburg toe is waar hy hoofseun en sy hoofmeisie geword het. Die jong Slabbert was ’n ywerige Christen...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.