Jy ken nie dié ou Kalahari nie: ’n tyd van water in oorvloed

STOF TOT NADENKE

Jy ken nie dié ou Kalahari nie: ’n tyd van water in oorvloed

Moderne mense het 105,000 jaar gelede in ’n nat Kalahari naby ’n reusemeer en watervalle gebly. Kenners het pas dié unieke verhaal in die mens se evolusie begin ontrafel, want daar is voorheen gedink net kusgebiede was in daardie tyd ’n ideale blyplek. En dié mense het besonderse spore van simboliese gedrag nagelaat. ELSABÉ BRITS het meer gaan uitvind.

IN die droë, woestynagtige Kalahari, daardie plek van groot dors en sand, was daar lank gelede ’n oorvloed water. Daar was ’n meer wat dalk so groot kon gewees het soos die eertydse Makgadikgadi-pan in Botswana, wat groter is as die ganse Switserland.

Watervalle vol lewe het teen die rotswande afgebruis. Niemand kan dit meer onthou nie, buiten die klippe en die sedimente waarin die bewyse behoue gebly het.

’n Span kenners van die Navorsingsinstituut vir Menslike Evolusie (HERI) aan die Universiteit van Kaapstad is saam met oorsese kollegas na die Ga-Mohana-heuwel in die Kalahari, en spesifiek die noordelike rotsskuiling, een van die twee grootstes in die omgewing. Dit is hier waar dr. Robyn Pickering, direkteur van die HERI, en haar span gaan werk het, en idees oor menslike evolusie uitdaag, in meer as een opsig. Dié werk is onlangs in die vakjoernaal Nature (https://www.nature.com/articles/s41586-021-03419-0) gepubliseer...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.