Die mesmakers van Mzansi

SLYP JOU LEM

Die mesmakers van Mzansi

Van dolke wat vir honderdduisende rande in Amerika van die hand gesit word tot handgemaakte kombuismesse wat op plattelandse markte verkoop word, mesmaak is 'n multibiljoenbedryf in Suid-Afrika. ANNELIESE BURGESS praat met drie mesmakers, met heel uiteenlopende filosofieë, oor wat hulle inspireer om dié eeue oue kuns te beoefen.

Funksioneel en uit die hart

DIE Bull Shark is 'n plomperige vleisbyl, die Shad het 'n lang, dun lem en die Hammerhead s'n lyk soos sy naamgenoot uit die oseaan – vierkantig, iewers tussen 'n klassieke sjefsmes en klein klower. Dit is net drie van Hew Morris se reeks lieflike kombuismesse wat hy in sy klein werkswinkel net buite Oos-Londen maak. Elkeen word geïnspireer deur die “kronkelende grondpaaie, riviere en see" van sy geliefde Wildekus, waar hy groot geword het.

Morris het kuns aan die Rhodes-universiteit gestudeer en daarna vir lank as 'n fotograaf in die advertensiewêreld in Johannesburg gewerk. Maar hier iewers in 2014 begin hy die ekonomiese inkrimping in Suid-Afrika aan eie bas voel. Werk in die advertensiewêreld het begin opdroog en uiteindelik sê Hew “het hy net te lank probeer vasbyt". Teen die tyd wat hy en sy vrou, Fel, besluit om terug te trek na sy grootworddorp, is hulle bankkrot en desperaat, maar in 'n ou plaashuis in 'n bloekombos bo-op 'n heuwel bo die mond van die Gqunuberivier begin hulle stadig 'n nuwe lewe bou. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.